Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ютюб със значителна роля в конспиративната теория за плоската Земя

Ютюб играе важна роля в убеждаването на някои хора, че Земята е плоска, показват изследвания, предаде БГНЕС, цитирайки Би Би Си.

Изяви на участници в конференции, посветени на теорията за плоската Земя и лесно намиране на най-цитираните видеоклипове, публикувани на сайта, се сочат като ключово влияние сред хората,

Те са обсебени от видеоклипове, твърдящи, че има натрупани доказателства, че Земята не е сферична планета.

Ютюб е трябвало да свърши по-добра работа, за да може посетителите да получават точна информация заедно с такива видеоклипове, заявяват от екипа, стоящ зад проучването.

„Има много полезна информация в Ютюб, но също и много дезинформация“, казва професор Ашли Ландръм от Тексаския технически университет, който провежда проучването.

Алгоритмите, които сайтът използва, за да насочва хората към теми, от които те биха могли да се интересуват, улесняват „попадането в мрежата“ на дезинформацията, казва проф. Ландръм. „Вярването, че Земята е плоска, само по себе си не е непременно вредно, но то идва в пакет с общо недоверие към институциите и властта”, добавя тя.

Проучването включва интервюта с 30 участници на две конференции.

То показва, че Ютюб е предлагал видеоклипове за „плоскостта“, след като участниците са гледали подобни клипове у дома си, свързани с конспиративни теории.

Някои споделят, че са гледали видеоклиповете, само за да ги разкритикуват, но са спечелени от аргументите, които са изтъкнати. Резултатите от проучването на проф. Ландръм бяха представени на годишната среща на Асоциацията за развитие на науката този уикенд.

Проф. Ландръм смята, че е необходимо учените и застъпниците на науката да публикуват свои собствени видеоклипове в ЮТюб, които отговарят и развенчават твърденията на „плоскоземляните“ и конспираторите на теорията.

„Единственият инструмент, с който трябва да се борим с дезинформацията, е да опитаме да я преборим с по-добра информация“, казва проф. Ландръм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна