Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Европа да репатрира джихадистите, задържани от кюрдските сили в Сирия, но европейците се притесняват от завръщането на тези „бомби със закъснител“, пише „Фигаро“.

Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви след среща на външните министри в Брюксел, че няма да бъде взето решение на европейско ниво, пише Монд. "Въпросът е от компетенцията на всяко отделно правителство", подчерта тя.

„Аугсбургер алгемайне“ пише в статия: „Федералното правителство на Германия трябва да използва всички средства, за да изправи бойците на групировката Ислямска държава пред германски съд. Подходът „далеч от очите, далеч от сърцето“ е отчайващо слаб“.

Въпросът за чуждестранните бойци на „Ислямска държава“ стоеше пред европейците от няколко години, подчертава „Вашингтон таймс“. Ако останат в затворите в Сирия и Ирак, те могат да бъдат подложени на изтезания или да им бъдат издадени смъртни присъди, отбелязва изданието. Вестникът допълва, че идентифицирането на заподозрени и събирането на доказателства срещу тях, които да издържат пред европейски съдилища, е практически невъзможно. Не е ясно и какво да се прави със съпругите и децата на европейските джихадисти. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!