Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шуменското село Осмар пазят традициите си и рецептите за пелин

Според местните легенди 9 септември заварил селото с 10 милионери

4
Снимка: Свети места

В седмицата, когато всички български лозари и винари отидоха до лозята и зарязаха лозниците, в село Осмар бяха наградени най-добрите производители на осмарски наложен пелин. Празникът там продължи няколко дни и осмаряни приемаха гости до края на седмицата. 

Че Осмар не е село като село, си личи още с първите къщи - вдигнати на два ката, красиви, стегнати, просторни, а на най-горния етаж - красиво оформено балконче, някак напомнящо на дрезденски стил. Това било осмарският барок. Там осмаряни държели старите си ракли и било удобно да проветряват дрехите си, обяснява Анета Недялкова, секретар на Народно читалище “Съгласие 1882” в селото.

„Ако дойдете есенно време - гроздовете висят по асмите от началото на селото до края. Пред всяка къща има изградена асма с десертни сортове грозде. Никой осмарянин не си казва рецептата за пелин - каквото и да ви кажат винаги или спестяват нещо, или добавят нещо.“

Тази ревност към рецептата за пелина е разбираема, тъй като точно виното и посадъчният лозов материал са в основата на богатството на осмаряни. Разправят, че 9 септември ги сварил с повече от 10 милионери и се наложило да разкриват клон на банката, за да обръщат парите след поредната финансова реформа, а са само на десетина километра от Шумен. 

За всички осмаряни било ясно, че без просвета и образование нито виното ще става, нито ще се продава. Така веднага след Освобождението направили читалище. За историята му разказва председателят Ангел Христов. 

"Пет души с един поп вземат една каруца, отиват в Шумен, купуват чай, кафе и да купят още там - захар - за да може в килийното училище, което било в църквата, да изместят чиновете и да започнат да купуват книги, да се събират. И така, в 1882 г. е открито нашето читалище.“

В Осмар се събирал общински съвет на няколко села - Хан Крум, Кочово и Троица и всички съветници решили да дадат по 10 000 лева за читалището. Вдигнали го само за три години. Имало славни и тъжни моменти - тях припомня Ангел Христов.

„Преди пет години имаше само 7 баби. Сега имаме 107 самодейци. Първо започнахме с танцова група. Певческата група си съществуваше. След това направихме танцова група „Осмарос“. 

За мен читалището е кауза, споделя още Христов. Преди 22 години пожар сринал читалището. Започнали ремонт със собствени сили.

„Кандидатствахме по европроект по Програмата за развитие на селските райони. За съжаление получихме отказ", добавя Анета Недялкова. "Най-интересното е, че в графата за културна значимост имаме нула точки. А в същото време куриозното е, че сме едно от четирите читалища в цяла България, наградени с грамота от министъра на културата Боил Банов. Нямаме никаква културна значимост, а получаваме грамота за съхранение на традиции, за развитие на културната дейност и т.н.“

Всъщност хората от Осмар никога не са преставали да пазят предават традициите - както ревностно пазят рецептата за наложения пелин, така и пеят песни за селото си.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия