Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Алтмайер: Предстои най-трудната част от търговските преговори на ЕС със САЩ

Петер Алтмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-трудната част от търговските разговори между Европа и Съединените щати тепърва предстои, като преговорите трябва да се съсредоточат върху намаляване на тарифите за промишлени стоки, за да се увеличат шансовете за сключване на сделка, заяви във вторник германският министър на икономиката Питър Алтмайер, съобщава Ройтерс.

Неговите коментари са факт, след като през уикенда Министерството на търговията в САЩ изпрати на президента Доналд Тръмп предварителен доклад, който до голяма степен трябва да определи, дали вносът на автомобили и на авточасти представлява заплаха за американската национална сигурност и това да доведе до рязко увеличаване на митническите тарифи до 25%.

"Вече няколко седмици и месеци наблюдаваме със загриженост, че САЩ затягат търговските си политики, че напрежението се увеличава", заяви Алтмайер пред немското ради Deutschlandfunk.

Запитан за риска от по-високи тарифи за вноса на европейски автомобили на САЩ, Петер Алтмайер отбеляза, че той не смята, че подобен внос застрашава американската национална сигурност.

Според него намаляването на тарифите за автомобили и за други промишлени стоки трябва да бъде основният фокус на продължаващите търговски преговори между ЕС и САЩ. "Все още не сме там, където искаме да бъдем. Може би сме извървели около една трета от пътя и сега предстои най-трудната част", допълни Алтмайер и отбеляза, че той е за намаляване на митата за автомобилен внос до едно и същото ниво в САЩ и Европа и "в идеалния случай до нула процента".

Търговските преговори със САЩ ще бъдат сред водещите теми на предстоящата по-късно във вторник среща в Берлин на Петер Алтмайер с неговия френски колега Бруно Льо Мер. Очаква се двамата министри да изгладят различията си по отношение на това докъде трябва да достигне преговорният мандат на Европейската комисия в разговорите със Съединените щати и кои области трябва да бъдат изключени от тези преговори. Очаква се Атлмайер и Льо Мер да дадат пресконференция след края на днешния разговор.

Ройтерс напомня, че Франция не желае да отвори селскостопанския си сектор за внос от САЩ, като Петер Алтмайер отбеляза, че той е съгласен този въпрос да бъде изключен от търговските преговори. "Селското стопанство е много чувствителна тема, така че не искаме да говорим за това в настоящата ситуация", посочи германският министър.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред германски вестник, че Доналд Тръмп му е обещал, че за момента няма да налага допълнителни тарифи върху внос на европейски автомобили. Ако обаче Тръмп наложи по-високи тарифи, ЕС ще реагира незабавно и няма да се чувства задължен да се придържа към обещанието си да купува повече соя и втечнен газ от САЩ, добави Юнкер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени