Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Светлана Велизарова:

Астмата е заболяване на развитите общества, които гледат децата си като "цвете в саксия"

Родените чрез секцио страдат по-често от алергии, обяснява специалистът от белодробната болница

Доц. Светлана Велизарова
Снимка: Полина Начева
Всяка година в световен мащаб броят на децата с астма расте. Това се дължи на все по-замърсения въздух и храна. За щастие, само около 7-8% от децата, които страдат от т. нар. детска астма, остават астматици и като възрастни. Това каза в "Часът на здравето" началникът на детската клиника към МБАЛББ "Св. София" доц. Светлана Велизарова.

Развитието на болестта е тясно свързано с въздействието на генетични и външни фактори. При продължително и правилно лечение, астмата може да бъде излекувана напълно, обясни доц. Велизарова.

Поставянето на диагноза на деца до 5-годишна възраст е много трудна, тъй като физиологията на малкото дете е устроена така, че то при всяка вирусна инфекция реагира с кашлица. Недопустимо е при всяка кашлица детето да се лекува с инхалаторни кортикостероиди, тъй като те имат и много странични ефекти, допълни доц. Светлана Велизарова. 

Вероятността едно дете да има астма е много голяма, ако при всяка вирусна инфекция има т. нар. "свиркане" в гърдите, включително и нощно време. Такова "свиркане" се появява дори, когато детето е здраво. 

Може да се говори за астма, ако детето има три епизода на бронхиална обструкция в продължение на три месеца, каза още доц. Велизарова.

Според новите теории астмата е заболяване на високо развитите общества - общества, които имат малко деца и ги гледат като "цвете в саксия". 

Счита се, че колкото по-рано детето се срещне с бактериални и други алергени, вероятността да развие астма е много по-малка. 

Първата среща на детето с алергени и бактерии е по време на естественото раждане. Затова децата, родени чрез секцио, страдат много по-често от алергии.

У нас няма точен регистър на децата, страдащи от астма, тъй като не всички са диспансеризирани. Около 80 на сто от децата "израстват" астмата до 6-7-годишна възраст и тя намалява или (почти) изчезва. 

Най-важното е заболяването да се диагностицира навреме, за да може да се контролира, казва доц. Велизарова.

Цялото интервю с доц. Светлана Велизарова чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!