Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на февруарските икономически нагласи в Германия до 5-месечен връх

Ахим Вамбах от института Zew
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих слабо през февруари до 5-месечен връх, но оценката им за текущи условия се влоши до най-ниско ниво от края на 2014-а година, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши през февруари за трети пореден месец, достигайки -13,4 пункта спрямо -15,0 пункта през януари и очаквания на финансовите пазари за индекс на ниво от -13,7 пункта. Това представлява подобрение на индекса за трети пореден месец, след като през ноември удари дъно от -24,1 пункта (близо до 6-годишното юлско дъно от -24,7 пункта - най-ниско негово ниво от август 2012-а година) и най-високо негово ниво от септември 2018-а година.

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, продължи да се срива рязко от 27,6 пункта през януари до 15,0 пункта през февруари, досктигайки най-ниско ниво от декември 2014-а година, докато прогнозите бяха за по-умерено понижение към 21,0 пункта.

                                                                              Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

"В момента не очакваме бързо възстановяване на забавящата се германска икономика", коментира днешните данни президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и допълни: "Икономическата ситуация в Германия е слаба, особено в производствения сектор. Данните за промишленото производство отново отбелязват спад, входящите поръчки са в застой, а външната търговия понастоящем не е предпоставка за нов възходящ импулс. Всичко това се изразява във факта, че оценката на настоящата ситуация претърпя значителен спад. През следващите шест месеца експертите на финансовия пазар, участвали в нашето проучване, не очакват съществено подобрение".

Германия е една от няколкото големи европейски икономики, които отчетоха рязко забавяне през миналата година. Немската икономика дори успя да избегне "на косъм" навлизането в техническа рецесия, след като БВП през третото тримесечие се сви с 0,2%, но през последното тримесечие на 2018-а година отбеляза нулев растеж. В същото време германското правителството и мнозинството икономисти намалиха рязко техните перспективи за растежа на водещата европейска икономика през настоящата година.

Според днешно проучване на института Zew, очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в цялата еврозона също бележат известно подобрение, като съответният индекс на бъдещите очаквания се повиши през февруари с 4,3 пункта до -16,6 пункта, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в региона се влоши рязко за трети пореден месец до -3,0 пункта от 5,3 пункта през януари.

Очакванията на германските анализатори и експерти за краткосрочните лихвени ставки в еврозоната бележат рязко понижение, като съответният индекс на института Zew спадна през февруари с 5,3 пункта до 6,8 пункта, което е знак, че е малко вероятно ЕЦБ да прибегне до първо повишение на основните си лихви в рамките на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!