Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на енергетиката прекрати договора за мина „Оброчище“ с „Евроманган“

Снимка: www.bnt.bg

Енергийното министерство е прекратило договора за концесията за мина „Оброчище“ на фирма „Евроманган“, съобщиха от ведомството. Дружеството не е платило 130 000 лева концесионни такси. Проблеми с най-голямото манганово находище в Европа има от години.

Спирането на правата по договора не отменя задължението на фирмата-концесионер „Евроманган“ да поддържа за своя сметка рудника в състояние, в което позволява той да бъде готов да заработи, както трябва, също така мината да бъде отводнявана и да се осигури нейната вентилация.

По информация от служители на компанията от месец юли миналата година не са изплащани заплати. Дължимите за ток суми се превеждат със закъснение.

В края на месец януари е проведена среща между представители на Министерството на енергетиката и на Националния синдикат „Защита“, на която „Евроманган“ са ги уверили, че ще започнат да изплащат дължимите от тях суми.

По-рано през деня на провела среща между миньорите и омбудсмана Мая Манолова в Добрич стана ясно, че работниците не са получавали заплатите си от седем месеца, а мината реално не функционира. След сигнал, подаден от част от миньорите до Инспекцията по труда, тя е завела дело в Добричкия окръжен съд срещу „Евроманган“ с искане за обявяване на нейната несъстоятелност. Със същото искане заради натрупани задължения са завели дело и „Енерго про“, което предстои да бъде гледано в Окръжния съд на 19 март. 

„За съжаление нещата стават все по лоши“, коментира омбудсманът и подчерта, че няколко години следи ситуацията в мангановата мина „Оброчище“:

„Хората не са получавали заплати вече седем месеца, а част от тях са съкратени, пък друга част все още се водят на работа, а реално мината не работи. Това, което хората поискаха от мен, е да настоявам да бъдат предприети действия за процедура по несъстоятелност, която да им даде възможност да си получат заплатите от Фонда за гарантиране на вземания и да сигнализирам пред Министерство на енергетиката за неизпълнение на концесионния договор. Също така ще отида и лично на разговори в дирекцията „Концесии“ в Министерство на енергетиката, ще напиша и съответна препоръка. Мисля, че толерансът, който и работниците, и държавата дадоха на ръководството на мангановата мина е прекалено голям, не е оценен и на практика не се случва“.

Подробности и разкази на съкратени от мината работници - можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени