Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисии обсъждат промени в Изборния кодекс и отчитането в НАП

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди днес връщането на стария праг на преференцията, както и процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. 

С внесения от ГЕРБ законопроект се връщат досегашните изисквания за валидност на преференцията от минимум 5% от гласовете, подадени за кандидат листа за европейските избори и 7 на сто от гласовете в листа за парламентарните и местни избори. Законодателната инициатива идва дни след като по предложение на ДПС, подкрепено от ГЕРБ и НФСБ беше гласуван по-висок праг на преференциите, който, на практика, обезсмисля преференциалното гласуване.

Промяната доведе до силно обществено и опозиционно недоволство.

До пълния обрат на преференциалното гласуване се стигна след намесата на премиера Борисов, който в понеделник свика спешно ръководството на ГЕРБ.

Правната комисия ще обсъди проект на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за членове на ЦИК, изслушването на кандидатите и избор на председател, заместник-председатели и секретар. Проектът е внесен от ГЕРБ дни, след като управляващото мнозинство отхвърли в пленарната зала идентичен проект за нов състав на ЦИК, внесен от БСП.

Комисията по икономическа политика и туризъм в НС ще изслуша представителна група от български браншови организации по проблемите, възникнали около прилагането на наредбата за регистрирането и отчитането на печалбите в НАП. Бизнесът настоява за отлагане с половин година на изискванията на данъчните, както и за промяна в някои от текстовете на наредбата, които определя като противозаконни. Затова от Българската стопанска камара предупреждават, че ще сезират още Административния съд, Комисията за защита на конкуренцията и Европейската комисия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна