Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

„Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката“, предупреждава вестник „Сега“. „Управляващите и бизнесът влизат в нов сблъсък около спорната наредба за новите изисквания към касовите апарати и софтуера. След като месеци наред представители на различни браншове алармираха за сериозни проблеми с променените изисквания, които трябваше да бъдат изпълнени до 31 март, вчера финансовият министър Владислав Горанов най-после склони да има отсрочка.

Тя обаче ще важи само за фирмите, които ползват компютърни системи за управление на продажбите. Вместо от 1 април те трябва да подменят софтуера на тези системи и да го свържат към новия тип фискални устройства до края на септември. Всички регистрирани по ДДС търговци, които ползват само обикновени касови апарати обаче, ще трябва да ги подменят до края на март, отбелязва „Сега“.

„Парламентът пред политически колапс“, пише в заглавие на първата си страница вестник „Труд“. „Управляващото мнозинство спешно предприе кризисни мерки за овладяване на кворума в парламента - затягат дисциплината и режат командировките на всички депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. До проблема с осигуряването на кворума се стигна, след като от БСП обявиха, че депутатите ѝ няма да влизат в парламента. Левицата иска рестарт с нови избори и Народно събрание, допълва „Труд“.

С водещото заглавие „Парламентът е пред разпад“ излиза днешният брой на вестник „Дума“. Изданието цитира зам.-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков, който завява, че в страната назрява парламентарна криза. По думите му спасението на парламентаризма минава през разпускане на Народното събрание, уточнява „Дума“.

Основна тема за вестник „24 часа“ е разкритата престъпна група за издаване на фалшиви ТЕЛК-решения във Варна.

„1,4 млн. лева с парола: Много поздрави от Р.“ - гласи водещото заглавие на всекидневника. Изданието обяснява, че двама братя сирийци с български паспорти изпращали здрави мъже и жени с тази парола при лекари в ТЕЛК във Варна. Срещу 1500 и 2000 лева тези пациенти получавали експертно решение за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията. В две банкови касети на името на един от двамата сирийци са открити 1,4 млн. лева и 270 хил. лева. Предполага се, че парите са от подкупи. Заедно със сирийците са арестувани и други 4-ма лекари. Над 200 здрави хора станали лъжеинвалиди за 4 месеца, допълва „24 часа“.

„Заради скъпата услуга частните хосписи масово затварят врати“, информира „Монитор“. 54 заведения за палеативни грижи прекратили дейност за по-малко от пет години. Само към 2015 година в страната те са наброявали 96 с общо 5171 места. Сега местата за настаняване са близо три пъти по-малко.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!