Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Нотев: Ситуацията с Изборния кодекс е необичайна, но правно допустима

Явор Нотев
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с Изборния кодекс е твърде необичайна, но правно допустима, заяви днес пред БНР Явор Нотев, член на правната комисия на парламента и депутат от коалицията „Обединени патриоти“

„Твърде необичайната ситуация се породи от това, че са внесени промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди срока от 15 дни , в който президентът трябва да наложи вето или да публикува закона“, каза Нотев в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Това е правно допустимо, тъй като законът не разглежда подобна възможност, но изрично не я забранява“, посочи той.

И разясни: „Има една особена хипотеза, която ограничава възможностите да бъде гледан законопроект, но при нея става дума за случаите, когато закон, отхвърлен по повод на президентско вето и не получил достатъчна подкрепа, след това без съществени изменения и без изчакване на срок от 3 месеца да бъде внесен в деловодството на парламента“,

„Тази твърде необичайна ситуация, за която няма изрична законова забрана, е донякъде лишена от житейска и правна логика, защото не се среща всеки ден хипотеза, в която този, който е наложил своя проект, отново да се върне към същия проект, за да го преразгледа и да приеме позицията и решенията на опонента“, каза Нотев.

Според него бързането на ГЕРБ с промените в Изборния кодекс не е заради евентуално вето на президента Румен Радев, който нарече закона „стремеж към служебна победа“ на управляващите.

„По-скоро говорим за политически ход и послание, което трябва да върне изборната битка в една относително нормална форма на честно състезание“, каза Нотев, който е от партия „Атака“.

Коментирайки неразбирателството между ВМРО, „Атака“ и НФСБ за листата за евроизборите, Явор Нотев отказа да се ангажира с прогноза как трите партии в коалицията „Обединени патриоти“ ще се явят на вота през май.  Но посочи, че условното наклонение, използвано от лидери на партиите, че „добре би било да сме заедно“ имат своето основание.

„Не се ангажирам да твърдя каква ще бъде листата – дали обединена, отделна на партия „Атака“ и отделни листи на останалите партии. Това е въпрос, който тепърва предстои да бъде решен“, каза той.

Цялото интервю, както и репортаж да взаимоотношенията в коалицията „Обединени патриоти“, може да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна