Eмисия новини
от 22.00 часа

Тематични музейни турове в "Квадрат 500"

2
Снимка: Национална галерия

Специални тематични музейни турове започват от тази събота в "Квадрат 500".

Постоянната експозиция на националната галерия представя по принцип най-значимите образци на българското изобразително изкуство, както и произведения на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Музейните турове, които започват от тази събота, са много различни от всичко правено до сега.

В поредица от 4 музейни турове, водени от екскурзоводите на "Квадрат 500", публиката ще научи по-подробно историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали. Колекцията на националната галерия трябва да бъде преживяна за 50 минути, макар това предвидено време да е условно и да е възможно разходката да продължи и по-дълго. Всяка събота екскурзоводите ще очакват желаещите в 13 часа в централното фоайе на галерията, разказва Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на "Квадрат 500".

„Началото на светското изкуство в България“ е темата на първата събота, разказва Сиана Минева от отдел „Образователни програми“ в националната галерия. Втората тема от туровете в "Квадрат 500" е в навечерието на Националния празник 3-ти март.

Групите ще са с пълнота около 20 посетители, а цените съвсем достъпни – 12 лева за възрастни, 7 за ученици, студенти и пенсионери и по 2 лева за деца под 12 години. След като турът приключи, посетителите могат да останат в "Квадрат 500" колкото пожелаят, без да доплащат и да разгледат и останалите зали на галерията. На излизане ще получат анкетни карти, чрез попълването на които служителите в националната галерия ще получат обратна информация какво друго интересува посетителите и каква нова информация да включат в бъдеще.

Необходимо е предварително записване, а телефоните, на които това може да стане, са посочени на сайта на галерията.


Репортажа на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от

Любовта, без която не можем

публикувано на 14.10.19 в 16:16