Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Миланов: Последният спад в регистрацията на нови коли компенсира скока от миналата година

Малкият спад в регистрирането на нови коли в България през последните два месеца по-скоро компенсира големите скокове в началото, средата и до септември-октомври миналата година. Това каза днес пред БНР Александър Миланов – председател на УС на Асоциацията на производителите и вносители на автомобили в България.

„Ако погледнем краткосрочния тренд, който се наблюдава в Европа, спадът в регистрацията на нови коли в България през януари от 4,9% е близък до общия спад от 4,6%“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Миланов обаче нарече „обезпокоителното за България“, че не само годината започна със спад, но и миналата година приключи със спад, което не е естествено явление“.

„Може би започва ново структуриране на пазара като периодика. На българския пазар наблюдаваме, че започва повече „пролетно пълноводие“ – от март до юни и може би това оказва някакво влияние за търсенето през периода декември-януари“.

Според него увеличаването на застраховките и „Гражданска отговорност“ не са фактор за по-малкото търсене в България.

Миланов смята, че моментната ситуация на пазара в Европа се определя от локални, а не глобални трендове.

„Има големи регионални различия. За януари страните от Средиземноморието – Испания, Италия, Португалия имат по-висок спад – близо 10 %, а големите икономики – Германия, Франция, включително Обединеното кралство, имат незначителен спад 1,1-1,6 %. В Румъния пък има 20 % ръст през януари.“

Като дългосрочен тренд търсенето на нови автомобили се увеличава, каза още Миланов.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени