Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ратифицираха Протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО

| обновено на 20.02.19 в 11:11
4
Вицепремиерът Екатерина Захариева определи деня като исторически
Снимка: БГНЕС

Депутатите ратифицираха окончателно Протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО. Единодушно документа подкрепиха всички парламентарни групи с изключение на "БСП за България", които не са в зала. Общо 140 депутати гласуваха „за“ Протокола. 

Премиерът Бойко Борисов благодари на депутатите с думите:

"Парламентът ратифицира договора за Северна Македония! Много усилия положихме! Благодарим на парламента и на депутатите за това мъдро решение".

С ратификацията страната ни показа решимостта да продължим да решаваме проблемите в региона и да се грижим за колективната сигурност, изтъкна в изявление пред медиите председателят на Народното събрание Цвета Караянчева:

"Балканите дълго време бяха нарицателно за конфронтация и противопоставяне, но примерът, който дадоха България и Република Северна Македония, потвърди категорично нашата обща решителност да работим за мир, стабилност и суверенитет, и да намираме пътища за приоритетите, които България набеляза в своето председателство - за транспортна свързаност, за нова инфраструктура и за инвестиции в енергетиката и туризма".

"Подписаният между двете страни Договор за добросъседство вече дава своите позитивни резултати", подчерта от своя страна председателят на Събранието на Северна Македония Талат Джафери:

"След толкова години чакане пред вратите на НАТО, НАТО за нас стана реалност. Убеден съм, че България ще бъде нашата силна гаранция, че и ние като земя, а и целият регион на Западните Балкани ще се развиваме и напредваме, което ще ни донесе мир, стабилност, напредък и благосъстояние за всички наши граждани. Хубаво е да имаме истински, искрени приятели! Още по-хубаво е чувството, когато това са нашите съседи".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче определи липсата в зала на депутатите от БСП като предателство, което е плод на страх:

"Искам да споделя и да кажа, и да призова всички тези колеги от БСП - бъдете смели, бъдете искрени към вашите избиратели и към това, което сте поели като ангажименти към вашите семейства. В политиката страхът води до загуба на обществено доверие. Страхът в политиката ви прави много по-дееспособни, но в никакъв случай не и полезни за обществото. Аз съм убеден, че с днешното си поведение БСП затвърди, че тя няма необходимост от парламентарна представителност в българския парламент. Предполагам, че това е подходът и това, което ще направи и за бъдещия Европейски парламент".

Валери Симеонов от "Обединени патриоти" подчерта, че депутатите от НФСБ подкрепят Протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО с резерви, защото все още по отношение правата на хората с българско съзнание са извършвани репресии. 

"Общата ни история задължава едно по-коректно отношение и спазване на демократичните права на всички българи в Македония. Редно е Македония, с оглед на присъединяването си към НАТО и евентуално присъединяване към ЕС, да коригира своето поведение, да се спре с разрушаване на паметници, а ако трябва - да се пренапишат текстове на някои македонски паметници, в които се говори за български окупатори и така нататък".

По време на дебатите вицепремиерът Екатерина Захариева определи деня като исторически и посочи, че политиката за разширяване на НАТО се разглежда като един от най-успешните инструменти за просперитет:

"Скорошното членство на Република Северна Македония в Алианса ще ни направи съюзници, способни да участват в решаването на глобални и регионални проблеми. Съвместните учения между армиите ни ще допринесат както за развитието на отбранителните ни способности, така и ще помогнат за преодоляване несправедливо наслагваните предубеждения от миналото".

Генерал Константин Попов от ГЕРБ каза, че с приемането на Македония в Алианса България осигурява югозападната си граница с нов съюзник и казва "да" на една ценностна система :

"А в днешния ден можем да си позволим и малко емоция. И тук, от София, от България ясно и високо да кажем и да се чуе: "Добре дошли, приятели, при нас, добре дошли, братя и сестри".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че Движението е последователно в своята политика по този въпрос:

"Ние, народните представители от ДПС, категорично подкрепяме решението и ще гласуваме "за". Убедено, последователно и безкомпромисно следваме този курс на евроатлантическото ни развитие“.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя парламентът да приеме анекс, с който двете страни се задължават да се въздържат от спекулации за присвояване на исторически събития. Той поиска и по-ясен отговор каква ще е ролята на Македония в НАТО.

"Сега членството в НАТО се обявява като гаранция за сигурност и мир, само че сигурност и мир срещу кого? Аз съм длъжен да ги задавам тези въпроси, защото наистина сме се нагледали на много исторически обрати в нашата история българска".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени