Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерегламентирано сметище застрашава село Ливада с ново наводнение

Боклуци край село Ливада, община Камено, които при попадане в дерето при обилни валежи могат предизвикат ново наводнение.
Снимка: Даниела Костадинова

Нерегламентираните сметища край малките населени места са често срещан проблем. Тъй като регионалните депа за отпадъци са далече от повечето села, хората изхвърлят безразборно както битови боклуци, така и строителни материали. Такъв е случаят със село Ливада в община Камено. Там на метри от дерето се е образувало голямо нерегламентирано сметище.

Село Ливада беше сред пострадалите от наводненията през октомври 2017 г. Там приливна вълна заля къщите покрай дерето, а една възрастна жена загина.

Година след бедствието, благодарение на адекватната намеса на Областната управа в Бургас и помощта на Община Камено, изоставеното дълго време дере най-после беше почистено от клони, дървета и отпадъци.

Сега обаче там се появи друг проблем. На метри от него в горната част на селото се е образувало голямо нерегламентирано сметище. То и преди наводнението е имало изхвърлени боклуци там, а местните жители твърдят, че водната стихия ги е отнесла в дерето и това е допринесло за повишаването на нивото на водата. Сега бедствието отново може да се повтори.

Този проблем не е от вчера и кметът на село Ливада, Ангел Радев, знае за него. По думите му обаче това не е сметище, нищо че хората изхвърлят там безразборно боклуците си.

Ако Община Камено не предприеме мерки за разчистване на района и премахване на сметището, на общинския кмет Желю Вардунски ще бъде наложена персонална глоба, каза директорът на Екоинспекцията в Бургас инж. Тонка Атанасова.

"Проблемът с нерегламентираните сметища край малките населени места е често срещан", призна тя.

Да изхвърляш боклуците си безразборно е мърлявщина. Да ги оставиш години наред така е безотговорност.

Кметът на Камено Желю Вардунски заяви, че ще се запознае с проблема и незабавно ще го разреши.

От звуковия файл можете да чуете репортажа на Даниела Костадинова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна