Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Мейджър разкритикува "фанатичните брекзитиъри" в Консервативната партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Джон Мейджър критикува остро „фанатичните брекзитиъри", по неговите думи, в Консервативната партия, като изтъкна, че те нямат нищо общо с умерения, прагматичен и толерантен консерватизъм, но призова депутатите да останат в партията и да не следват примера на отцепниците в Лейбъристката партия.

Мейджър окачестви евроскептиците сред торите като „партия в партията“ в своя реч в университета в Глазгоу. Той отбеляза, че и Консервативната партия, и Лейбъристката партия са манипулирани от хора с крайни възгледи и че крайнодясното крило в неговата партия формира правителствената политика просто като заема „безкомпромисни позиции“. 

Мейджър призова умерените консервативни депутати да останат в партията и да не се присъединяват към новата независима група на отказалите се от Лейбъристката партия депутати. Той смята, че депутатите и в двете партии трябва да работят за приближаването им към политическия център. 

По-рано Джоан Райън стана осмият депутат, напуснал Лейбъристката партия в знак на несъгласие с „насажданата култура на антисемитизъм от лидера Джеръми Корбин“, както тя се изрази. Очаква се обаче не само още лейбъристки депутати да се присъединят към новата независима група, но и депутати от Консервативната партия, разочаровани от правителствената политика за Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна