Eмисия новини
от 20.00 часа

Ева Тонева - от прегорените яйца до фотограф на храна №4 в света

Фотография на саморъчно направена торта от Ева Тонева.
Снимка: evatoneva.com

Българка, която има несполучлив първи опит с готвенето – прегаря пържените яйца, сега е призната за четвъртия най-добър фотограф на храна в света от американско издание.

Прегарянето на яйцата станало малко, след като се запознава с мъжа, който ще стане неин съпруг, разказа пред БНР Ева Тонева.

„От малка проявявах интерес към готварските книги на мама и по-специално към снимките към рецептите, а те бяха оскъдни. По време на майчинството снимах това, което готвех и публикувах в един кулинарен форум. Моят мъж видя, че има нещо в снимките и предложи да се занимавам професионално с фотографиране на храна“, каза тя в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тонева, която сега е майка на две деца, обясни, че страстта към храната и снимането ѝ се развила постепенно.

„Живеехме в Бърно, Чехия, където моят съпруг работеше. Там започнах да приготвям и снимам по-често храната, която приготвям за семейството“, каза тя и се описа като любител кулинар и любител фотограф.

Сега обаче може да приготвя много рецепти с яйца без да изгорят, както и множество други ястия.

Тонева не е кандидатствала специално за класацията на американското издание, което постави снимката ѝ на четвърто място в света и предполага, че социални медии са изиграли роля за попадането ѝ в списъка.

На отличената фотография има торта, направена от нея.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от

„Манру“ от програмата на OperaVision

публикувано на 21.05.19 в 18:27
Трио „Фогл“

Звук и ритъм по виенски (видео)

публикувано на 21.05.19 в 14:13

Нощ на историите

публикувано на 21.05.19 в 12:58