Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майкрософт" разширява услугите за сигурност с оглед на киберзаплахи преди изборите за Европейски парламент

Компанията "Майкрософт" (Microsoft Corp.) обяви в сряда, че взела решение да разшири своята система за сигурност AccountGuard до дванадесет нови пазара в Европа с оглед на опасността от киберзаплахи преди предстоящите избори за Европейски парламент. Microsoft AccountGuard е нова софтуерна услуга за сигурност, предлагана без допълнителни разходи за клиентите в политическото пространство. Услугата е предназначена да помогне на тези високо целенасочени клиенти да се предпазят от заплахи за киберсигурността.

Технологичният гигант заяви, че услугата ще бъде предоставяна безплатно на политически кандидати, партии и офиси за кампании във Франция, Германия, Швеция, Дания, Нидерландия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Португалия, Словакия и Испания.

"Вярваме, че е изключително важно организациите, подкрепящи демократичния процес, да имат достъп до най-съвременната защита на киберсигурността и да продължим да наблюдаваме усилията на държави и на други да се опитват да влияят на демократичните избори по света, включително и в Европа", се посочва в блога на "Майкрософт".

Компанията подчерта, че е взела това решение, след като някои европейски лидери предупредиха, че очакват политическите институции на континента да продължат да бъдат атакувани от хакери през 2019-а година. "Майкрософт" добави, че наскоро е открила опит за атаки срещу "демократични институции в Европа", включително не само по отношение на политически кампании, но и на "мозъчни тръстове и организации с нестопанска цел, работещи по теми, свързани с демокрацията, избирателната интеграция и обществената политика".

"Майкрософт" посочва, че е разкрила подобни опити за кибератаки между септември и декември 2018-а годна, които са били насочени срещу служители на Германския съвет за външни отношения и европейски офиси на Института "Аспен" и на Германския фонд "Маршал", съобщиха от компанията в своя блог.

Агенция Ройтерс посочи, че от "Майкрософт" твърдят, че много от атаките са дошли от група, наречена "Стронций" (Strontium), която компанията преди това е свързала с руското правителство. Stroncium - една от най-старите кибершпионски групи в света, също така е наричана APT 28, Fancy Bear, Sofancy и Pawn Storm от редица фирми за сигурност и от правителствени служители. Според фирмата за киберсигурност CrowdStrike групата може да бъде свързана с руската военна разузнавателна агенция ГРУ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени