Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Томас и Мийну Сингх - лектори на форума Innovation Explorer утре

Стивън Томас и Мийну Сингх
Снимка: Ирина Недева

Имат ли лимит технологиите и ускореното развитие на човечеството? Какво се случва, когато се преминат границите на човешкото и трябва ли да има предел, отвъд който не бива да развиваме технологиите? 

Тези теми са във фокуса на големия международен форум Innovation Explorer, който ще се проведе утре в София. Двама от гостите на форума бяха представени в предаването "Хоризонт до обед".

Д-р Стивън Томас е директор на Школата за обществено-здравни науки в Университета Мериленд. В днешния Световен ден на социалната справедливост той коментира темата за технологиите през призмата на здравеопазването и расовите и етнически неравенства.

"Нека аудиторията знае, че аз съм чернокож мъж от Америка, а 2019 е 400-годишнина от пристигането на първите роби в Америка. Към днешна дата знаем много добре, че когато тази история на робството влезе под кожата ти, може да те разболее, но може да разболее и обществото като цяло.“

"Вярвам, надявам се да разпознаем този проблем: отказът на достъп на една група до нещо, неравенството се отразява на всички", подчерта д-р Томас. На утрешния форум той ще търси отговори как технологиите могат да помогнат за преодоляването на неравенствата.

Вглеждането на статистиката от последните 50 години между редовете показва, че когато има определени расови и етнически характеристики, смъртността е по-висока, обясни той и даде пример с латиносите, индианците и афроамериканците. "Те са по-болни и умират по-млади. Трябва да открием начин да преодолеем тази пропаст."

Запитан как си обяснява отричането на отделни постижения на научния прогрес- например ваксините, Стивън Томас посочи:

„Най-напред трябва да уважаваме вярванията на хората, трябва да имаме емпатия и да се опитаме да разберем защо те вече нямат доверие във ваксините. Едва тогава да се заемем с възстановяването на тяхното доверие в системата. Но не можем просто да им го наложим, да им кажем какво да правят. На първо място трябва да им покажем, че сме заинтересовани от тях, че искаме да се чувстват добре. Не само дали са ваксинирани с една или друга ваксина, но и в какви условия живеят, за цялото им съществуване – дали могат да се образоват добре, да получат добра работа, да се грижат за семейството си.“

Мийну Сингх се занимава с дизайн на моделите за учене в Академията за иновации и предприемачество в Университета Мериленд. 

"Като преподавател по дизайн на мисленето да мен е важно като дойде при мен конкретен човек да се обучава, да разбера какви са неговите модели на поведение. Ако се поинтересувате в Гугъл какво е дизайн на мисленето, ще откриете една много стандартна, добила популярност картинка – изображение на линеен процес от пет стъпки. И когато говорим за развиване потенциала на дизайн мисленето, трябва да практикуваме тези отделни стъпки и не е задължително да изпълняваме процеса в пълнота.“

Мийну Сингх консултира още държавни институции и неправителствени организации.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. Преводът е на Албена Илиева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени