Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски археолози с ново разкритие за Стоунхендж

Стоунхендж

Британски археолози откриха оръдията на труда, използвани за изсичането на първите оригинални каменни блокове в мегалитния праисторически комплекс Стоунхендж. При разкопки в древна каменоломна в югозападен Уелс бяха извадени 15 каменни клинове, използвани за изваждане на естествено формирани каменни колони от твърдата долна скална основа.

Открити са и подобия на каменни чукове, вероятно използвани за набиване на клиновете. В две от колоните са открити също знаци с формата на латинската буква V, които са били набелязани за изваждане, но това не е станало. Използваните оръдия на труда са от камъни, каквито не се намират в района на каменоломната. Учените са установили на базата на химически тестове, че първите блокове в Стоунхендж, така наречените „блустоунс“, които са различни от издигнатите по-късно и по-известни днес по-големи блокове, са дошли от каменоломни в Уелс.

Откритието на инструментите вероятно отново ще разпали най-големия дебат за това как блоковете са били транспортирани в долината на Солсбъри. Вариантите са три: само по суша, по суша и по реки и по море, земя и реки. Загадка остава и въпросът защо строителите на Стоунхендж е трябвало да докарат блоковете от място на 280 километра, след като в близост също има добър каменен материал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна