Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три британски депутатки напуснаха управляващите тори

Деумонстрация на антибрекзит движение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три британски депутатки напуснаха управляващата Консервативна партия, за да се присъединят към група, създадена от бивши членове на опозиционните лейбъристи, предаде Би Би Си.

Ана Соубри, Сара Уоластън и Хайди Алън потвърдиха решението си в общо писмо до премиерката Тереза Мей. Тя посочи, че е „натъжена“ от тази стъпка, но настоя, че партията й „винаги ще предлага достойна умерена и патриотична политика“.

Трите депутатки подкрепят идеята за втори референдум за Брекзит и се присъединяват към новата независима група, съставена от осем бивши лейбъристи, които са недоволни от стратегията на лидера Джеръми Корбин за Брекзит. 

Соубри, Уоластън и Алън изтъкнаха, че партията е в „хватката“ на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) и на евроскептиците. Новата независама група в парламента вече има повече депутати от ДЮП и равен брой с тези от Либералдемократическата партия. С оглед на още очаквани отцепвания от двете основни партии пейзажът в парламента може чувствително да се промени в по-скоро време.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна