Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха цивилни от последния джихадистки бастион в Сирия

| обновено на 21.02.19 в 07:37
Снимка: БТА

Товарни камиони евакуираха цивилни от последното сирийско селище под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, предаде Би Би Си. Поне 15 камиона с мъже, жени и деца са напуснали село Багуз, което е разположено в Източна Сирия и в непосредствена близост до границата с Ирак.

ДПА обяви, че района са напуснали 2000 души, повечето цивилни и членове на семействата на бойците на групировката. Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права, сред евакуираните имало също 150 джихадисти, включително сирийци, иракчани и бойци от други националности.

Подкрепяният от САЩ кюрдско-арабски алианс Сирийски демократични сили (СДС), който е обсадил района, обяви, че все още не знае дали сред евакуираните има джихадисти.

Очаква се след пристигането във временния лагер жените и децата да бъдат прехвърлени в лагера Ал Хол в Североизточна Сирия, контролиран от кюрдите. Мъжете ще бъдат разпитани от СДС.

Багуз е последният район, който все още е под контрола на „Ислямска държава“ в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

На 9 февруари предвожданите от кюрдите сили започнаха офанзива, за да прогонят групировката от селото. В понеделник говорител на Сирийските демократични сили каза, че в Багуз все още има около 500 бойци на "Ислямска държава".

Във вторник ООН изрази безпокойство относно съдбата на около 200 семейства, които бяха блокирани в Багуз. Според международната общност „Ислямска държава“ ги използвала за човешки щит на фона на бомбардировките на СДС.

Още вчера конвой от 50 камиона пристигна в околностите на Багуз, което доведе до слухове за сделка за евакуираните на съпруги и деца на джихадисти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна