Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия - страната на хилядите езера

4
Снимка: Андрей Николов
Финландия е една изключително любопитна дестинация, защото страната се различава от останалите скандинавски държави.  Характеризира с почти пълното отсъствие на високи планини. Около 3/4 от страната са гори. Финландците са угро-фински народ, което пък ги отличава по език и етнически произход от останалите скандинавски народи. 


Чували сте и за чудото на Финландската образователна система... През 2008 г. ООН я определя като най-добрата образователна система в света, наравно с тези на Дания, Австралия и Нова Зеландия. Средната грамотност в страната  е почти 100%. През 2003 г. Финландия е отделила за образователната си система 5,9 милиарда евро.

Населението на държавата е едва 5 250 000 души, което я прави най-рядко населената страна в Европа след Норвегия и Исландия.

Андрей Николов е наш гид в Страната на хилядите езера. Живял е 25 години там и е управлявал успешен бизнес. Има три прекрасни (руси!) дъщери и стахотния усет на откривател на красиви места и неща. Доверяваме му се (зареждаме багажника с винце, ракийка, луканка...) и потегляме. 
Снимка

Пътуване: От София до Хелзинки са около 2600 километра. Не малка част от българите, които пътуват към северната страна, избират автомобила, заради всичко изброено в скобите горе:) Освен това, по пътя може да се разгледат Унгария, Словакия, Полша...Но ако не разполагате с толкова много време, по-добре разгледайте сайтовете на авиокомпаниите. Цените на билетите варират според сезона, към настоящия момент са около 250 евро. До Хелзинки няма директни полети, а нискотарифните компании не летят до там от нашата страна.

"Хелзинки не е голям космополитан, но има музеи, паркове. Всичко е добре организирано. Няма изненади, хората са дисциплинирани и шофират културно. Понякога и по финландските пътища се появяват дупки след суровата зима, но до средата на лятото всички пътища се преасфалтират. Още повече, че там карат със специални гуми с шипове за устойчивост на автобила на лед. Този тип гуми са забранени в Европа, има ги само в скандинавието."

Придвижване: Общественият транспорт е много добре организиран. С едно заплащане можеш да сменяш различни видове транспорт в рамките на час и половина. "Билетът за Хелзинки е 2.50 евро, за предградията 3.80 евро. Пазарът на такситата от миналата година е освободен  и различните фирми сами определят цените си. Началната такса е 5.50 евро, а в тъмната част на денонощието и през уикенда 8 евро. Цената на километър пробег е средно 1.20 евро."

Зимата във Финландия е красива. "През 90-те години имаше много сериозни зими с температури от минус 30 градуса - продължителни, с много сняг. Но в последно време зимите в София и в Хелзинки не се различават много - в следствие на климатичните промени вероятно."
Снимка

Местните са издигнали в култ сауната, за тях това е свято място. Казват, че там хората се правят, раждат и умират. Най-харесвана е саво сауната, в която на бавен огън се нагряват камъни в продължение на 5-6 часа. Топлината е мека, отдава се бавно. В днешно време в 70-80% от домовете в Хелзинки има сауни, макар и електрически." Финландците обичат да каляват децата си. Дори на температура около минус 15 градуса малките се обличат добре и спят навън в бебешките си колички. Често къпането на децата завършва със студен душ. 

"На мен ми харесва Финландия през лятото, защото това е страната на езерата." Можете да немете вила, да ползвате сауната, да се къпете в близкото езеро и да се наслаждавате на тишината. Предлагат се и вили, в които няма ток. Обяснението звучи логично - "по принцип лятото е светло, особено на север слънцето почти не залязва. Наемът на вилите, в зависимост от района и удобствата, е между 100 и 200 евро на вечер. И още нещо любопитно: в морето има сладководни риби. Лови се сьомга, щука, костур. Но най-добрата сьомга е на север в реките."

Финландците са маниаци на тема опазване на околната среда. "Много държат на опазването на природата, на чистотата и порядъка. Над 80% от отпадъците се рециклират. Отпадни води не се изливат изобщо непречистени в езерата и морето. Още от 90-те години имат изградена система за събиране на празни кенчета, стъклени и пластмасови бутилки. За целта, например, в суперите са разположени автомати, като цената за върнат кен е 10 цента, за стъклена бутилка 15 цента, а за пластмасова 20." Както се казва, хората се мотивират най-добре финансово. 

Образованието: "В началото бях шокиран, че няма строга дисциплина в училище. С това са известни финландците, че не пресират децата да учат определени предмети. Връзката учител - дете е силно застъпена. Насърчават децата да се развиват в насоката, която ги интересува. В последните години се либерализира още повече учебната система, защото самото общество е помислило за това, че е по-добре човек да се развива като специалист в дадена насока, а не като всестранно развита личност ( както нас ни учеха!). Там дават свобода на индивидуалностите."

Хелзинки в цифри (неизбежно, но полезно): Цените на повечето хранителни продукти са по-високи от тези в България. Бутилка минерална вода от литър и половина струва 2 евро, дори малко повече. Алкохолът също е по-скъп. Но има и парадокси - маслото у нас е на цена, два пъти по-висока, отколкото във Финландия. 
Най-евтиният вариант за нощувка е в хостел, но трудно бихте открили такъв на цена под 50 евро на вечер. Ако планирате да останете дълго: Месечният наем на студио в столицата е межди 600 и 1000 евро. Цените на недвижимите имоти варират от 5 до 7-8 хиляди евро за кв.м. в покрайнините, до 10-15 хиляди евро за кв.м. в центъра на Хелзинки, в близост до морето.

Вместо заключение: Преди около две години в страната са направили анкета с в въпрос: "Ако увеличим данъците, ще бъдете ли съгласни?". 80% от финландците са отговорили с ДА.
Целия разговор на Антония Енева с Андрей Николов - чуйте в звуковия файл.
Кiitos paljon, Andrey Nikolov! 

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени