Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрички ученици създадоха интерактивна игра по повод Трети март

Играта представлява пътешествие с образователна цел през символни за града места

Ученици от Добрич създадоха интерактивна игра, посветена на предстоящия национален празник Трети март.

Идеята предложила преподавателката по история Надежда Иванова. Целта й - да се възможност децата да обогатят своите знания по по-интересен, нестандартен и съвременен начин. Играта е наречена „Търси се България“. 

Като дългогодишен историк в Регионалния исторически музей в Добрич, Надежда Иванова е натрупала огромен опит в работата си с деца от всяка възраст. От тази година и като преподавател в две от гимназиите в града, за нея предизвикателството как да обучаваме съвременните деца, така че да им е интересно, се превръща в кауза. 

Връщайки се от поредното си обучение в Каламата, Гърция, тя решава да инициира интерактивна игра по повод Трети март, в чието създаване обаче да участват самите деца.

Изучаването на историята трябва да е увлекателно, без да се стига до "Дисни" вариант

"Знаете, че когато става въпрос за история и за учене на историята, за запознаване с историята, за изграждане на национална идентичност, лично аз, пък и моите колеги са против отиването на културата в сферата на "Дисни". В същото време опита ни е малко да се оттласнем от традиционното възприемане на нещата. И решихме да създадем една игра, която да накара децата да учат и да научат различни неща, които са свързани с техния роден град, с историята, с това кое ни свързва, кое е общото между нас, кои са важните личности и събития. И в същото време да се забавляват, но да използваме и такива интерактивни средства и методи."

Всеки, който иска да участва в играта, трябва да си изтегли в своя телефон напълно безплатното приложение, като единственото условие е докато играем, да имаме интернет връзка. Добре е да сме си взели и селфи стик, тъй като в играта има много задачи, свързани с групови снимки. След инсталирането на играта, отборът трябва да се регистрира и приключението може да започне.

Местата от маршрута са символни за града

"Това е игра от типа "Ловци на съкровища", адаптирана към нещата, които нас ни интересуват и които искаме децата да научат, говорейки си за национален празник и за национална идентичност", разказва Надежда Иванова. "Местата, около които е изграден маршрутът, са символни за нашия град." Тествали са за колко време се проиграва маршрутът, има ли грешки или затруднения.

В създаването на играта активно участие вземат учениците от Частната профилирана гимназия „Райко Цончев" в Добрич. Лидия Лазарова и Кристиян Найденов споделиха, че това за тях е било едно много забавно предизвикателство.

"Играта е едно своеобразно пътешествие с образователна цел. Ученици от първи до 12 клас преминават през предварително установен маршрут и изпълняват поредица от задачи, които ще им помогнат да научат или да си припомнят повече за родината и за историята на родния ни град", обяснява Лидия. 

"Под наставничеството на госпожа Надежда Иванова и госпожа Мария Кирова - учителката ни по информационни технологии, ние със съучениците ни от 9 и 10 клас определихме маршрута, подбрахме обектите, формулирахме задачите и създадохме приложението. Написахме инструкции за участниците и измислихме лого на играта", допълва Кристиян. 

Децата се разделят на отбори, точките се формират според изпълнението на дадена мисия

Задачите в играта са 14. Отборите ще трябва да посетят Музея в Градския парк, площада пред църквата "Свети Георги", паметника на Св. Св. Кирил и Методий, Възрожденското училище в Стария Добрич, Регионалната библиотека "Дора Габе" и Художествената галерия.

Създателите на играта имат и още една задача: да спазят обещанието си да не издават отговорите.

Точките на отборите ще се формират на базата на най-кратко време за изпълнение на дадена мисия, както и на броя на верните отговори. Ако има участници с еднакъв брой точки, то преднина ще има този отбор, който пръв се е регистрирал. Всички инструкции за играта „Търси се България“ са качени на страницата на Регионалния исторически музей Добрич в интернет, в секцията "Новини". Победителите ще получат награда, предоставена от община град Добрич.

Още за играта слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени