Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Качулев: Искаме национална лекарствена политика и аптечна карта

Снимка: Радио Видин
Стотици аптеки в страната днес останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.

Надяваме се да бъдем чути, за да не затворят аптеки за по-дълго време, каза в студиото на "Нещо повече" Константин Качулев - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград.

"Целта на този протест, за който и пациентите ни подкрепят, беше с две основни точки: Национална лекарствена политика и национална аптечна карта. Няма свързаност между системите. Можем да постигнем това с национална аптечна карта", допълни председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград и добави:

"От лекарства не печелим ние, а държавата и производителите. Те са тези, които могат да провеждат социална политика".

"Чувстваме се като малко момиченце, което иска майка му да му върже връзките, а тя казва: "Няма връзки" - такова сравнение направи Качулев на положението на фармацевтите.

"Днес беше вторият сигнал от наша страна. Очакваме среща с министъра другата седмица, за да видим дали те имат някакви решения. ... 300 000 души у нас нямат достъп до аптечна мрежа", каза още Константин Качулев.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени