Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листите на чакащите няма да отпаднат автоматично с новия Закон за социалните услуги

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Листите на чакащите няма да отпаднат автоматично с приемането на новия Закон за социалните услуги. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на заседание на парламентарната социална комисия, която обсъжда текстовете на проекта на второ четене.

„Листите на чакащите, за съжаление, няма да изчезнат, но ще се регламентира и ще се върви чрез планирането към тяхното свиване и в перспектива – отпадне", каза Петков.

Социалният министър каза още, че експертна работна група е изчистила противоречията между Закона за хората с увреждания и проекта на Закон за социалните услуги. Един от спорните моменти беше свързан с индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания:

„Съгласно Закона за хората с увреждания, минават на т.нар. „индивидуална оценка на потребностите“ и тази индивидуална оценка завършва със заключение, в което има и направление, с което съответно се насочват за оценените, като необходими за тях, съгласно потребностите им социални услуги. Мисля, че има съгласие вече, че когато има такава оценка, такова направление, отпада необходимостта да се извършва насочването по проектозакона на социалните услуги и оценката на потребностите, предварителната по този проектозакон“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени