Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардинали разкритикуваха папата за скандалите в църквата

папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама влиятелни кардинали разкритикуваха днес подхода на папа Франциск към педофилската криза в духовенството и настоява, че виновна за нея е „хомосексуалността“, а не „злоупотребата с власт“, предаде АФП.

„Обръщаме се към вас с голяма печал! Католическият свят е изоставен по течението“, заявяват американският кардинал Реймънд Лео Бърк и германският Валтер Брандмюлер в отворено писмо.

„Вината за сексуалното насилие е хвърлена върху клерикализма. Но на първо място вината на духовенството не лежи на злоупотребата с власт, а на факта, че то се е отдалечило от истината на евангелието“, смятат кардиналите, които принадлежат към консервативното крило в Римокатолическата църква.

Двамата критикуват Франциск и посочват, че са сред тези, които през 2016 г. са повдигнали определени въпроси пред Светия отец. На които все още няма отговор. 

От утре до неделя папата е домакин на четиридневна среща на върха във Ватикана, посветена на претенцията на сексуалните посегателства от страна на представители на Католическата църква. Тя започва утре и продължава до неделя.


На срещата на високо равнище ще присъстват 114 ръководители на епископални конференции от целия свят. Чилийският архиепископ Сантяго Силва и костариканският архиепископ Хосе Рафаел Кирос изпращат на срещата свои заместници, защото те самите са замесени в скандали за прикриване на сексуални посегателства, извършени от местни духовни лица. 

Сред специалните гости на форума ще бъдат 14 лидери на източнокатолически църкви, 12 ръководители на мъжки религиозни ордени и 10 представители на женски религиозни ордени. Около дузина ватикански префекти и половин дузина кардинали, които са съветници на папата, също ще участват. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!