Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив старт на Уолстрийт преди стенограмата от последното заседание на Федералния резерв

Основните американски фондови индекси стартират търговията в сряда на Уолстрийт без ясно изразена посока, тъй като инвеститорите са в очакване на новини за хода на търговските преговори между САЩ и Китай във Вашингтон и на важната стенограма от последното заседание на Федералния резерв (от 21:00ч. наше време).

Индексът DJIA се повишава скромно с 15 пункта (с 0,05%), широкият индекс S&P500 се колебае около вчерашното му ниво на затваряне, а технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,2% и ако остане на позитивна територия, това ще представлява негов траен ръст за осма поредна сесия на търговия (най-продължителен период на растеж от началото на август 2018-а година).

Инвеститорите продължават като цяло да бъдат позитивно настроени относно хода на преговорите между САЩ и Китай, след като американският президент Тръмп сигнализира, че крайният срок за постигането на търговска сделка на 1-ви март "не е магическа дата". Това беше възприето като знак, че САЩ могат и да не увеличат митническите тарифи върху вноса на китайските стоки за 200 млрд. долара от 10% до 25% след 1-ви март, както беше планирано предварително.

По-голям интерес до края на днешната търговия ще представлява стенограмата от заседанието на Федералния резерв, което се проведе в края на януари и което показа съществена промяна в досегашната лихвена политика на централната банка на САЩ. Фед запази очаквано основната си лихва непроменена, но сигнализира, че тригодишната политика на затягане (повишаване) на лихвените ставки е може би към своя край с оглед на рисковете от влошаване на икономическата перспектива пред Съединените щати.

Промяната в позицията на Фед относно лихвената политика в бъдеще, оптимизмът около търговските преговори САЩ - Китай и серията по-добри от очакваното корпоративни финансови отчети за последното тримесечие, бяха в основата на солиден ръст с близо 20% на основните американски фонови индекси от техните многогодишни дъна, достигнат около коледните празници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени