Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските власти ще отнемат получено гражданство заради инвестиции, защото не са били поддържани

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред проведе съвместно заседание с Комисията за контрол над службите за сигурност. На снимката - Димитър Георгиев.
Снимка: БГНЕС

Около 40 хиляди души са получили българско гражданство през последните 5 години. Част от тях ще загубят гражданството си, тъй като са го придобили срещу инвестиции, които не са били продължени. Става дума за изключително малък процент чужди граждани, сред които и руснаци. Това обясниха председателят на ДАНС Димитър Георгиев и заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Темата беше повдигната заради случая с руския гражданин Сергей Андониев, съден за измами в САЩ, който е получил български паспорт през 2008 година. Според Димитър Георгиев обаче тогава българските власти не са имали причина да не удовлетворят молбата на Андониев. 

Ципов заяви, че ще бъде препоръчано на междуведомствена работна група, да се подобри процедурата за получаване на гражданство. Като основното предложение било да се задължат кандидатите да декларират къде са пребивавали в последните 10 години, за да могат службите да проверят дали лицата са извършвали криминални дейности, дали са били осъждани или реабилитирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени