Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички задържани за фалшиви ТЕЛК решения напускат ареста

| обновено на 20.02.19 в 22:56
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд наложи "домашен арест" на двама от задържаните за ТЕЛК-аферата във Варна и освободи останалите четирима без мярка за неотклонение.

Два часа прокуратура и адвокати  спориха има ли достатъчно доказателства за действала повече от десет години във Варна организирана престъпна група, търгувала с удостоверения за инвалидност. Час и половина съдия Виктор Чаушев мотивира защо - на този етап, няма данни за група. Той подложи на сериозно съмнение прокурорските свидетели и накрая постанови - незабавно да бъдат освободени медиците Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова.

Под „домашен арест“ ще са двамата родени в Сирия братя Райян и Уафик Шахуд. Единствено за тях магистратът откри уличаващи данни в десетки томове, предоставени в ранния следобед на съда.

На първа инстанция съдът констатира „доказателствен дефицит“, но с уговорката, че това е констатация на този етап от разследването. Той не изключи в хода му да бъдат събрани нови доказателства, които да мотивират по-тежки мерки за неоклонение.

Прокуратурата ще търси реванш пред Апелативния спецсъд, където ще протестира тазвечерното решение. Следващата седмица ще стане ясно ще бъде ли убеден второинстанционният съд, че групата за фалшиви ТЕЛК-решения от Варна е - според определението на заместник-главния прокурор Иван Гешев - най-мащабната, разкривана досега от МВР и прокуратурата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна