Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на майчиния език

Днес е Международният ден на майчиния език.

В Съюза на българските журналисти в столицата ще бъде предложено искане да се приеме Закон за българския език.

Празникът ще бъде отбелязан в Пловдив с четене на Шекспир на 45 езика. Участниците подготвят и друга програма -  своеобразен поздрав към Пловдив, който е европейска столица на културата. На финала ще бъде отправено общо послание за Деня на майчиния език, а за всички, които ще се включат празника, са предвидени грамоти за участие.

В Кърджали ще бъдат представени молитви и песнопения на християни, мюсюлмани и евреи. Те са ръчно изписани на пет езика на високи пана. 

Чрез визуалните пана всеки може да се докосне до духовната същност на трите религии  - техните най-важни молитви и религиозни песнопения са изписани на арабски, иврит, турски, арменски и църковнославянски.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 г. насам с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие, а датата е избрана от ЮНЕСКО неслучайно. На 21 февруари, 1952 г.,  в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти – участници в демонстрация за защита на родния си език -  бенгалски, който те са поискали да се признае за официален език на страната.

Днес в света се говори на повече от 6000 езика. 2500 от тях са застрашени от изчезване, като 33 са европейски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна