Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стоянов: Карина Караиванова се спасява в ЕБВР

| обновено на 21.02.19 в 10:26
Снимка: bnt.bg

Депутатите освободиха председателя на Комисията за финансов надзор Карина КараивановаЗа овакантения ѝ пост се спряга името на настоящия заместник - председател на комисията Бойко Атанасов, каза в интервю за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" журналистът от вестник "Капитал" Николай Стоянов.

Според него "голямото политическо боричкане" ще бъде за назначенията на заместник на председателя и на заместник-председател с ресор "Застрахователен надзор", където няма титуляр след оставката на Ралица Агайн миналото лято.

Николай Стоянов даде оценка четири и половина на работата на Караиванова: 

"Да се даде цялостна оценка на председател на един такъв комплексен регулатор, обхващащ три надзора, какъвто е КФН, винаги е трудно. По закон самата позиция председател е по-скоро административна и представителна и реалните правомощия по закон се водят на заместниците по съответните ресори, но действително всички знаем, че не е съвсем така и функцията на председател е доста по-важна, освен това зависи с каква подкрепа, политическа, разполага, зависи и до каква степен са и самите проблеми в поднадзорните сектори. Така че е трудно да се даде една оценка между 2 и 6 на председателя, но въпреки това като цяло, ако трябва да дам такава, тя би била по-скоро смесена. Защото имаше и много позитивни развития в последните две години и половина в част от поднадзорните сектори, но наистина в застраховането сякаш изкристализираха най-големите проблеми, но една част от тях може би са наследство на дълги години непредпремани действия и реформи, така че по-скоро проблемна беше реакцията на тези избухнали проблеми, а не толкова самото им избухване“.

Стоянов все пак изтъкна, че в сравнение с работата на предишния председател на КФН Стоян Мавродиев ситуацията по време Караиванова е била значително подобрена:

„На фона на предишния 6-годишен мандат на Стоян Мавродиев КФН след това беше все едно са се отворили всички прозорци за проветряване. Стана доста по-открита към обществеността, към медиите, това не може да се отрече на сегашното ръководство. Като цяло имаше доста законодателни промени, които бяха доста оперативно придвижени във всички направления. По времето на Мавродиев, бих казал, комисията беше доста обезкървена откъм кадри, просто експертният потенциал от хора вътре просто си бяха тръгнали при този стил на управление. … Резултатът от тази нормализация беше видим, имаше едно сравнително оживление на капиталовия пазар. Все пак трябва да отчетем, че мандатът на г-жа Караиванова се оказа в едни доста благодатни години, където нямаше макроикономически сътресения и икономиката растеше доста бурно, така че нямаше много поводи за остра намеса от регулатора“.

Финансовият журналист обаче смята, че по време на проблемите със застраховането Караиванова се е скрила зад своите заместници:

„И моето усещане е такова. По време на цялата поредица от кризи в застраховането, защото това не беше само един случай, не беше само казусът с „Олимпик“, имаше проблем, поне в лицето на обществеността, с поскъпващата застраховка „Гражданска отговорност“, имаше търкане между българското бюро „Зелена карта“ и международното бюро. Така че при тази поредица от кризи, бих казал, че Карина Караиванова запази нисък профил, остана скрита и като цяло жертва един от заместниците си, с който вече проличаваха търкания още от преди оставката“.

Николай Стоянов коментира новото ѝ назначение:

„Като спасяване! Европейската банка за възстановяване и развитие и тази позиция не е типичното кариерно развитие. Общо взето, за да получи предложение за тази позиция, човек може би трябва да си го е поискал от управляващите или от финансовия министър“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!