Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиана Димитрова с нова изложба и послание: Да рециклираме душата си

Галерия "Сердика" ще представи петата самостоятелна изложба на младата художничка Лиана Димитрова. Експозицията носи името "Recycle" и отваря врати в 18:30 часа в петък, 22 февруари. Техниките, които ще погалят очите на публиката, са абстрактно живописни, с леки съвременни акрилни техники, а посланието - отправено към вътрешния ни свят.

Снимка

„Cycle - Recycle - Цикъл - Кръговрат - Пречистване - Причастие. Как да рециклираш себе си? Как да се отървеш от зациклянето? Как да изхвърлиш ненужния вече баласт, за да балансираш правилно? Да преработиш отпадъчното, за да създадеш сърцевина отново... Да смачкаме живота си, да го изхвърлим в кофата, след което да го извадим, изгладим, сглобим, преоткрием, рециклираме…..“ - така описва творбите си художничката Лиана Димитрова

Творбите са на голямоформатни платна, вдъхновени от неизбежното ежедневно желание на модерните хора да бъдат „био, еко, органик, да рециклират, отделят, да са вегетарианци, вегани и тем подобни извънземни“. 

В картините си Лиана Димитрова претворява нуждата да бъдем толерантни към себе и да оцеляваме в агресивната динамика на модерното, като отново се върнем към личното и вътрешното си аз. Смесването на видове бои на водна основа с различен интензитет и колорит са рамкирани и прекъсвани от плътни растери и монолитен замах, тук-там фигурка или разпознаваем детайл са характерни за нейните картини. 

Лиана Димитрова е родена през 1981 година. Завършва гимназия за изящни изкуства “Добри Христов” във Варна, а през 2003 г. - Националната художествена академия, София. Израснала е в Африка, специализирала е в Италия, Испания и Канада. Живее и работи в София. Като визуален артист има множество участия в групови изложби и фестивали за съвременно изкуство в България и чужбина.

Още за изложбата - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във  Facebook.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна