Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Няколко британски министри предупредиха премиера Тереза Мей да се съгласи на отлагане на Брекзит или ще се сблъска с бунт в парламента следващата седмица, пише вестник "Сън". Според министъра на труда и социалната политика Амбър Ръд, правосъдният министър Дейвид Гок и министъра за Шотландия Дейвид Мъндел Тереза Мей трябва да се откаже от плановете за напускане на ЕС без сделка и да удължи действието на чл. 50 от Лисабонския договор. Ако Мей не го направи, министрите заплашват да подкрепят плана на депутата от Лейбъристката партия Ивет Купър парламентът да поеме контрол над процеса по Брекзит.

Като "послание към Конгреса на Съединените щати" "Комерсант" определя посланието на руския президент Владимир Путин пред парламента. Документът съдържаше необикновен (дори в сравнение с предишното послание) милитаризъм и заплахи по адрес на Съединените щати, каквито Путин досега не си позволяваше, отбелязва вестникът. "НАТО е възмутена от посланието на Путин", пише в заглавие "Газета". НАТО отхвърля като недопустими заплахите на руския президент да насочи оръжия към ключови центрове на западния алианс, цитира печатът вчерашна реакция на пакта. 

"Ведомости" разглежда друг аспект от посланието на Путин - натиска върху бизнеса в Русия, станал според вестника вечна тема на обръщенията му към парламента. В посланието си Путин настоя също в съкратени срокове да се подобри качеството на живота на хората в Русия, изтъква "Известия".

Италианският бюджет създава риск за цялата еврозона, пише ежедневникът "Република". В публикацията се цитира доклад за страната, изготвен от Европейската комисия, която трябва да бъде одобрен следващата сряда. "Италианският бюджет ще окаже негативен ефект върху растежа, дефицита и дълга", пише още в документа. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени