Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Георгиев: В Норвегия права върху децата има родителят, който е норвежки гражданин

Бащата се опитва да предотврати връщането на децата в скандинавката страна

Йорданка Бекирска и Чавдар Георгиев в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Таня Величкова, БНР

Чавдар Георгиев – баща на две деца, които имат българско и норвежко гражданство, се опитва да предотврати връщането им в скандинавската страна и предаването им на тамошните социални служби. Пред БНР той обясни:

„При ситуации, в които двама родители решават да се разделят, независимо дали са били в брак, или не, титулярът винаги е норвежкият гражданин. С други думи - пълни родителски права не може да спечели чужденецът “.

Мъжът направи паралел със своя случай:

„В момента, в който се оказа, че майката е арестувана и след 72 часа се разбра, че ще бъде в изолация цял месец, естествено това веднага породи страха в мен и неприятните очаквания, че след като титулярът е арестуван, идва ред на системата, децата ще бъдат взети“.

Чавдар Георгиев обясни, че още преди да се раздели с майката си социалните служби са му открили досие, бил е подложен на психологически тестове и му е било забранено да говори с децата си на български, тъй като не им осигурява достатъчно „норвежка среда“. По думите му обаче извеждането им от страната не е било проблем:

„Системата бащата или майката да даде декларация, след като детето има издаден международен паспорт, това е уникално, мисля че за България. Правилото е, че децата се извеждат, без да надвишаваш един месец., т.е. аз не съм нарушил нищо, за да изведа моите деца, даже майката знаеше. Аз ѝ бях казал, че ще взема децата, така че тя знаеше“.

Йорданка Бекирска, адвокат на Чавдар Георгиев, също каза, че няма отвличане на децата:

„Това не е отвличане. Отвличане е, когато неправомерно напуснеш границите на държавата. Чисто юридически нямаме казус за отвличане на децата“.  

Според нея майката вероятно ще остане зад решетките за по-дълго и двете деца ще бъдат предадени на социалните служби:

„Ние не знаем как това ще завърши, но както и да завърши, тя най-вероятно няма да има възможността да се грижи пряко за децата и те задължително ще трябва да бъдат настанени в приемни семейства“.

Делото в българския съд вече тече, обясни още адвокат Бекирска:

„Българският съд трябва да вземе решение дали да остави децата в България, или да ги върне в Норвегия. Това са двете възможности. Ако решат да останат тук, тогава Чавдар поема грижите за децата и те остават в България и започват да се развиват тук“.

Интервюто мажете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!