Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят промяна в Правилника на НС заради отсъствието на БСП

| обновено на 21.02.19 в 20:01
Снимка: Ивайло Михайлов

ГЕРБ обмисля промяна в Правилника на Народното събрание, с която при отсъствие на цяла парламентарна група членовете ѝ да нямат право на 1/3 от възнагражденията си. 

Въпреки отсъствието си депутатите от „БСП за България“ сега получават част от заплатата си, аргументира се председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Спекулативно е твърдението на колегите, че отсъствайки, те не получавали нищо. Не е така. Отсъствайки, получават една трета от основното си възнаграждение. Това не е нищожен размер! Все пак е сериозен размер, особено пък във възприятието на работещия българин, на когото тази една трета всъщност му е средната работна заплата".

Кирилов обърна внимание, че няма регламент за извиняване на  отсъствията на цяла парламентарна група, защото по правилник извинения на депутат прави председателят на съответната група.

"Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и съответно санкциите да бъдат пределно ясни и да се знае. Ние като бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 година, имаше политическо решение и не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание. Абсолютно нищо", каза той.

Председателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ Волен Сидеров припомни, че още през 2013 г. са предлагали при отсъствие на депутати без извинителни причини, да не се получава възнаграждение, но БПС са го отхвърлили. Според Сидеров крайната мярка може да стане повод за напрежение в БСП и да върне депутатите от левицата в пленарната зала:

"Със сигурност ще има недоволни депутати, защото вероятно някои от тях разчитат само на това заплащане. Има депутати със свой бизнес, на които не им е фатално", каза той.

В писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева лидерът на БСП Корнелия Нинова заявява, че народните представители от левицата няма да ползват командировъчни средства от Народното събрание, както и служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. 

Парламентарната група на "БСП за България" няма да получава и заплати за периода на отсъствие от парламента.

По повод намерението на управляващите да променят Правилника на Народното събрание, така че при отсъствие без уважителни причини депутатите да нямат право да получават на една трета от възнагражденията си, Нинова е поискала да бъде разгледан и внесеният от група народни представители от "БСП за България" проект за намаляване и замразяване на заплатите на депутатите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!