Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските предприятия и търговски дружества провеждат шеста национална среща

Днес започва националната среща на общинските предприятия и търговски дружества. Сред темите на срещата, която ще се състои в град Казанлък, са такива, свързани с вътрешния одит и системите за финансово управление и контрол, възможности за подкрепа на инвестиционните приоритети на общините.

Иваница Бояджиева – директор на Центъра за градска мобилност в Плевен, която ще участва на форума, обясни пред БНР какво е специфичното за този тип предприятия:

„Като форма на управление общинските предприятия не представляват самостоятелни юридически лица, те са част от администрацията и това ги прави не толкова конкурентни на пазара, особено дейността, която изпълняват, е дублирана и може да бъде изпълнявана свободно от търговско дружество. Общината е длъжна да представя определени услуги и когато не може тези услуги да бъдат предоставяни от външна фирма, създава собствено управление на тази дейност - или чрез общинско предприятие, или чрез общинско търговско дружество. Цената на услугите при общинските предприятия, когато се извършват дейности и услуги, обикновено от формирана от себестойността на тази услуга. Тук не се търси формиране на печалба и придадена стойност към цената на тази услуга“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!