Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН е готово да поиска ЕК да премахне въпрос в анкета, в който за учениците има и пол "друго"

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието е готово да поиска от Европейската комисия премахване въпрос в анкетата, в който български ученици над 9 години трябва да отбележат пола си, съобщи днес министър Красимир Вълчев.

Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието „Селфи“, която се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза, в т.ч. и у нас.

Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4 – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“.

Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, каза министър Вълчев.

„В никакъв случай целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със социален пол, но дори и да е така, не мисля, че по някакъв начин рискуваме с това да индоктринираме децата или да проповядваме в системата трети пол“, каза той.

„Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър-идеологията. Не можем да го махнем. Той е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение. Честно казано, аз не съм усетил такова обществено напрежение“, добави министър Вълчев.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!