Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на сръбските туристи в България

България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в туризма

2
Ангелкова се срещна с представители на сръбския туристически бизнес.
Снимка: Пресцентър на МТ

„Сърбия е важен пазар за входящ туризъм в България. През миналата година повече от 421 000 са туристическите посещения на сръбски граждани у нас и се отчита ръст от 7 на сто спрямо година по-рано“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на сръбския туристически бизнес.

В дискусията участваха Мария Лабович, директор на Национална туристическа организация на Сърбия, Тияна Малкова, секретар на туристическото дружество в Търговско-промишлената палата на Сърбия, и представителите на бизнеса Марко Леваяч, Игор Релич, Драгана Димитриевич.

„Работим активно, за да популяризираме България като туристическа дестинация за четири сезона. Фокус в нея е и пазар Сърбия“, информира министър Ангелкова. Тя посочи още, че съвместно с българското Министерство на земеделието, храните и гори са разработени 12 винено-кулинарни дестинации, които обхващат 55 общини и повече от 100 туристически атракции.

„Смятам, че този проект ще представлява интерес и за Сърбия“, коментира министърът.

Ангелкова покани представителите на туристическия бизнес да участват на форум за устойчиви инвестиции в туризма, който е планиран за края на месец май 2019-а в най-големия и популярен български морски курорт Слънчев бряг.

„Планираме събитието да е предназначено за професионалисти и експерти в сектора и очакваме в него да се включат около 300 участници“, посочи още министър Ангелкова.

По време на срещата бяха договорени две срещи през март и април между сръбските и българските представители на бизнеса за засилване на сътрудничеството.

Обсъждат се с бизнеса общи туристически продукти за далечни пазари като Китай, където Сърбия има голям напредък след облекчаване на визовия режим.

„България е предпочитана туристическа дестинация, забелязваме колко добре се развива секторът в последните години и следим с интерес популяризирането, което правите“, заяви Тияна Малкова и допълни, че българските граждани също често предпочитат Сърбия като туристическа дестинация.

„Добре е те да пътуват в цялата страна, а не да посещават само Белград“.

Представителите на туристическия бизнес посочиха, че най-търсени са зимните курорти на България. Най-често сръбските туристи пътуват към Боровец, Банско и Пампорово. Те подчертаха, че работят много добре с българските си колеги и се надяват сътрудничеството им да се запази и занапред.

България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в туризма

Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия в областта на туризма подписаха в Белград министърът на туризма Николина Ангелкова и Расим Ляич, който е и вицепремиер на западната съседка. Документът ще насърчава деловите контакти между администрациите и туристическите организации на двете страни чрез различни мерки за засилване на двустранния туристопоток, както и за съвместни инициативи към трети пазари, включително далечни.

„България и Сърбия са стратегически партньори в туризма и ние трябва да развиваме още по-активно добрите си взаимоотношения в сектора, който е национален приоритет за икономиката ни“, подчерта министър Ангелкова.

Меморандумът предвижда също партньорство в организирането на съвместни специализирани събития, турове за професионалисти и медии, участия на международни форуми, обмен на статистика, реклами, анализи и друга информация за туристическия потенциал на двете държави, както и сътрудничество в привличането на повече инвестиции. Ще се разшири и двустранната подкрепа по инициативи на Световната организация по туризъм към ООН, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, Дунавската стратегия на ЕС.

При посещението си в Белград министър Ангелкова обърна внимание върху значението на специализираните видове туризъм и предложението на страната ни да се създаде общ балкански маршрут, привличащ към региона повече посетители от Европа и света със съвместни конкурентни продукти и услуги в сектора. Към инициативата проявиха интерес 11 държави, сред които и Сърбия. Доминираща тема на проекта е богатото културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО в региона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия