Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологът Борис Гюров: Изборните казуси показват късогледството на структурните партии

Снимка: БГНЕС

Казусът с Централната избирателна комисия и преференциалния вот показва политическото късогледство на партиите, които следва да се надяват, че всичко това няма да постави под въпрос легитимността на предстоящите евроизбори. Това заяви в предаването „12+3“ преподавателят по политически науки д-р Борис Гюров.

„Когато въвеждат някакви промени, партиите обикновено не си дават сметка докрай какво въвеждат и обикновено страдат на по-късен етап. Настоящите промени се движат в голяма степен от ГЕРБ и ДПС, но касаят най-вече структурните партии. С преференциите проблеми са имали ГЕРБ, ДПС и БСП в различни моменти. При БСП беше феноменът 15/15 – как Момчил Неков измести Сергей Станишев на евроизборите през 2014. Тогава беше приета промяна да се защити водачът на листата и така пострада Цецка Цачева, която беше втора в листата на ГЕРБ на предишните избори“, припомни Гюров.

Подобни размествания заради преференции намаляват властта на партийните ръководители, смята социологът.  

„Много по-различно е за прохождащите политици и аутсайдерите, които могат да спечелят симпатии с по-активна дейност, лични качества, което създава здравословна конкуренция в партията“, допълни Борис Гюров, но също уточни, че преференциалният вот у нас е имал и негативна страна – контролираният вот за общински съветници.

„Трудно ми е да проследя как ще протече процесът по избор на нова ЦИК. Правната страна взима връх, заради ветото на президента или отсъствието му. Чисто логически при положение, че е изтекъл мандатът на ЦИК, логично е тя да бъде подменена. Не вярвам, че в момента има сили да се правят промени в процедурата. На национално ниво е важно това, което се случи, да не събуди подозрения за резултатите от предстоящите евроизбори. За самата политическа класа е важно да не се поставя под въпрос легитимността на изборите“, каза още Борис Гюров.

Целия разговор с него чуйте от прикачения файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!