Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Хавел – гражданин и драматург

Документална изложба и четене на пиесата „Аудиенция“ от Хавел в Чешкия център в София

БНР Новини
Снимка: архив

Чешкият център в София продължава поредицата от събития, посветени на 30-сет годишнината от Нежната революция. Началото на инициативата е гостуващата документална изложба „Вацлав Хавел – гражданин и драматург“, подготвена от чешкия Институт по изкуствата. Експозицията онагледява премиерите на театралните пиеси на Хавел на чешките и чуждестранните сцени от началото на 60-те години до днес. Режисьорът Антон Угринов ще открие изложбата на 21 февруари в 18 часа.
Събитието ще продължи с четенето на пиесата „Аудиенция“ от чешкия драматург в рамките на проекта „Театър на маса – европейски подиум“. Преводът е на Мартин Младенов и с участието на актьорите Богдан Глишев и Стефан Стефанов.
Действието в пиесата се развива през 70-те години в социалистическа Чехословакия. Млад свободолюбив писател, който е далеч от стандарта на послушния „средностатистически гражданин“, е изпратен на поправителен труд в пивоварен завод. Там един ден се случва „аудиенцията“ с неговия началник-смяна, подписал декларация да служи на органите на ДС, т.е. да пише доноси за подчинения си. Но „майсторът“ не е в състояние да го стори и в пиянско вдъхновение предлага на шпионирания Хавел сам да пише доносите срещу себе си. Трагикомичната ситуация е не само забавна, но и дава достатъчно поводи за размисъл.
Проектът „Театър на маса – европейски подиум“ е подкрепен от програма „Култура“ на Столична община. Поредицата от актьорски четения във формат „театър на маса“ са насочени към популяризиране на съвременни български и европейски автори и драматургични творби.
Михаела Кузмова от Чешкия център и издателят Виктор Лилов разказаха за инициативите, посветени на вдъхновяващата личност и творчеството на последния чехословашки и първи президент на Чехия – Вацлав Хавел, автор на петнайсет пиеси, поставяни на театралните сцени в Чехия и Европа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна