Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Законът срещу изпирането на пари обезсмисля адвокатската защита

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

По време на заседанието на Висшия адвокатски съвет в събота ще има протести на адвокати, недоволни от начина, по който съветът ги представлява. Това заяви в предаването „12+3“ юристът и бивш депутат Петър Славов.

Един от конкретните поводи за протеста е скандалът около влезлия в сила Законът за мерките срещу изпирането на пари. Според адвокатите по него те са задължени да доносничат срещу свои клиенти в нарушение на адвокатската тайна.

„Проблемът е в две насоки. Конституционното задължение на адвоката е да защитава правата и законните интереси на гражданите. Неслучайно всеки гражданин има право на адвокатска защита, ако бъде привлечен като обвиняем. Не може от адвоката да се иска да донася данни за своите подзащитни, които ще помогнат на обвинението, но не са в интерес на гражданите, защото по конституция всеки гражданин има право на защита. Другият проблем е, че ДАНС е превърната в пощенска станция – някакъв вид деловодство, пред което се редят не само адвокати. Много колеги протестират срещу закона, но прецениха, че следва да го изпълнят. ДАНС е задръстена от електронни съобщения, пощенски пратки, хора, чакащи да подадат тези планове. Вместо да защитават националната сигурност, те са превърнати в чиновници с печати, които приемат безсмислени документи и се занимават с глупости“, заяви Петър Славов в интервю за „Хоризонт“.

Според него мерките срещу изпирането на пари трябва да се насочат не към адвокатите, а към боравещите с големи парични потоци банки и консултантски дружества. Славов допълни, че европейските директива, изпълнена със закона, е била „транспонирана грешно“ от българския законодател, който принуждава адвокатите да доносничат.  

„Законът квалифицира дейностите като „правни консултации“. Никой не е излязъл и не е обяснил, че тези правни консултации не могат да се припокриват с правото на адвокатска защита. Това е едно широко тълкувание, което не дава сигурност нито на гражданите, нито на адвокатите, че утре няма да пристигнат „на кафе“ представители на ДАНС в кантората им и няма да поискат информация за техните подзащитни. Адвокатската тайна е като лекарската и не може такива неща да се оповестяват без съгласие на гражданите“, изтъкна Петър Славов.  

Той допълни, че се организира демонстрация на негови колеги срещу Висшия адвокатски съвет в събота. Причината е, че съветът не се възползва от възможността да сезира Конституционния съд за разпоредби, които ограничават правата на гражданите.

„За последните три години, в които тази норма действа, тя е използвана два пъти. По знакови случаи като въвеждането на по-високите такси за административни дела, тя не беше използвана от адвокатурата. Предполагам, че много колеги ще протестират по тази причина. Част от тях са атакували правилника към Закона за мерките срещу изпирането на пари във Върховния административен съд в абсурдната му част с докладите“, заяви Петър Славов.

Целият разговор с него чуйте в прикачения файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени