Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален конкурс за училищен театър на испански език в НАТФИЗ

На 22 и 23 февруари в НАТФИЗ ще се състои 20-ото юбилейно издание на Националния конкурс за училищен театър на испански език.
Той е организиран от Отдел „Образование“ на Посолство на Испания в България и е една от Програмите за международно сътрудничество с най-дълга традиция както в България, така и в други държави от Централна и Източна Европа.
В предаването „Хоризонт до обед“ Сесар Аха – съветник по образователните въпроси в испанското посолство в София, каза за участниците:

„Гимназиите, които ще участват, са 17, от тях 13 са испански гимназии. Учениците, които взимат участие в театъра, са от 8-и до 12-и клас, съответно те са силно заинтересовани да участват в театъра, докато учат в испанските гимназии. Независимо някои от участниците в театъра именно в резултат от участието им са получили амбицията и впоследствие са продължили обучението си по драматично изкуство както в България, така и в Испания“.

Сесар Аха обясни и какви са творбите, които се поставят:

„Различни са творбите, които се поставят - както съвременни, така и класически, включително има случаи, в които учителите,  които режисират творбите, заедно с учениците, които са част от трупата, създават свои собствени творби, а ние ги одобряваме, ако са подходящи. Авторите могат да бъдат испанци, латиноамериканци, включително всякакви други, които пишат на испански език “.

Входът и за двата конкурсни дни е свободен. Наградените ще бъдат отличени в събота вечер. В журито има представител на МОН и на испанската мисия, както и театрален критик.

"Много съм впечатлен от способността на българските ученици да научат толкова бързо испански език. В испанските гимназии през първата учебна година те са подложени на 18 часа изучаване на испански език. Така от септември до декември учениците вече доста добре владеят езика. През следващите години те продължават много да повишават нивото си. Действително изненадващо и не само за мен е изключително доброто ниво на езика и способността им да представят пиеси и продължителни диалози, и то на испански език.", споделя Сесар Аха, който допълва, че програмата на сътрудничество включва изключително държави от Източна Европа, защото там има възможност да бъдат намерени учители, които да преподават езика. Такива оразователни отдели към посолствата има освен в България и в Полша, който включва още Русия, Чехия и Словакия. Софийският отдел покрива образователното сътрудничество с Унгария, Румъния, Молдова и Турция.

Образователният обмен и културното сътрудничество, каквато възможност дава и европрограмата "Еразъм" , в последствие има и икономически ефект, категоричен е Сесар Аха, съветник по образователните въпроси в посолството на Испания в София.

Предишни години традиционно се провежда и Международен фестивал на испанския театър, който не е на конкурсен принцип и в който победителите в държавите, партньори по проекта, представят пиесите си.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени