Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на печалбата на ЕЦБ до 1,6 млрд. евро през 2018 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Печалбата на Европейската централна банка нарасна с почти една четвърт през миналата година, достигайки 1,6 милиарда евро благодарение на по-високите приходи от нейния огромен по размер портфейл от еврооблигации, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Това е най-високата годишна печалба на ЕЦБ от 2009-а година насам и четвъртата най-висока печалба откакто тя съществува.

Нетната печалба от програмата на банката за закупуване на еврооблигации, известна като "количествени улеснения" (Quantitative easing или QE), се увеличи през миналата година с цели 43% до 820 млн. евро в резултат на нови покупки на дългови книжа и на по-висока доходност, се посочва в официалното съобщение на ЕЦБ в четвъртък.

Централната банка също така е спечели през 2018-а година 384 млн. евро от предходната си програма за закупуване на облигации, известна като Securities Markets Program, която имаше за цел покупки на държавни дългови книжа на страни от т.нар. "периферия" на еврозоната, включително Гърция.

Финансовият баланс на ЕЦБ и на съставляващите я централни банки от еврозоната се утрои от 2007-а година насам в резултат на програмата за "количествени улеснения" и на представяните дългосрочните заеми на търговските банки в региона (известни като TLTRO). През миналата седмица финансовият баланс на ЕЦБ беше в размер на цели 4,7 трлн. евро (около 4,16 трлн. долара) в сравнениe с финансова баланс за 4,0 трлн. долара на Федералния резерв на САЩ.

През 2018-а година ЕЦБ спечели 862 млн. евро от притежаваните от нея чуждестранни финансови активи поради нарастващите приходи от доларовия портфейл на банката. Тя също така налагаше по-високи такси на търговските банки от еврозоната за провеждания от нея надзор. Тези такси нараснаха през миналата година до 518 млн. евро от 437 млн. евро през 2017-а годна, което отразява и свършената от централната банка работа във връзка с проведените банкови стрес-тестове, отбеляза ЕЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!