Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

79-годишна жена е задържана за участие в телефонна измама във Варна

Снимка: БГНЕС

Районен прокурор от Варна е изпълнил ролята на жертва на телефонни измамници и след като е била уведомена полицията, е задържана 79-годишната Веселинка Р., която е дошла, за да вземе уговорените от измамниците 7000 лева. Говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева обясни, че вчера на телефона в кабинета на един от прокурорите се е обадил непознат мъж от номер на румънски оператор, представил се е за служител на общинска полиция и е уведомил предполагаемата жертва, че е в списък на телефонни измамници. Алексиева посочи:

"Лицето, което се е представило за полицейски служител, е обяснило на жертвата си, че са заловили част от група от телефонни измамници, у които са намерени списъци с телефонни имена и имена на бъдещи жертви. Обяснено било, че този телефонен номер, на който е позвънено, фигурира в списъка, след което било обяснено, че полицаят ще помогне на жертвата, но трябва стриктно да изпълнява указанията на телефонните измамници и да им предаде определена сума пари, която ще бъде поискана, за да могат те да бъдат задържани. Прокурорът, който е влязъл в роля на жертва, веднага е уведомил колегата си за какво точно става въпрос".

По-късно от прокурора, влязъл в ролята на жертва, са поискани от друг измамник, представил се за лекар, 30 000 лева за операция на дъщеря му, претърпяла катастрофа. На финала с плик, в който е имало банкови брошури, вместо уговорените пари, е заловена възрастната жена, в дома на която са намерени още 500 лева и вещи от друга телефонна измама.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!