Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5G технологията на Хуавей "не е атомна бомба", посочи основателят на китайския технологичен гигант

Жън Джънфей, основател и главен изпълнителен директор на "Хуавей"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на "Хуавей" (Huawei) Жън Чжънфей заяви в интервю за американската телевизия CBS в четвъртък, че 5G технологията на китайският гигант "не атомна бомба" и същевременно благодари на президента на САЩ Доналд Тръмп за "популяризирането" на неговата компания.

В първото си телевизионно интервю с американски журналист Жън Чжънфей посочи, че САЩ разглеждат 5G "като технология на същото ниво, както някои други военни оборудвания. Мобилната мрежа от пет поколение (5G) обаче "не е атомна бомба".

На въпрос за последните коментари, в които се посочва, че "Хуавей" и други китайски технологични компании представляват заплаха за информационната сигурност на други държави, Жън Чжънфей реагира с думите: "Бих искал да им благодаря, защото са велики фигури", добавяйки, че "5G технологията не беше позната за обикновените хора. Но сега, тези велики фигури говорят за 5G ... и ние ставаме все по-влиятелни и получаваме все повече договори".

Жън Чжънфей завърши с благодарност към САЩ и към президента Доналд Тръмп за "популяризирането" на "Хуавей" и на неговите продукти.

Главният изпълнителен директор и основател на китайския технологичен гигант обеща в предишно свое интервю, че няма да шпионира САЩ, използвайки устройствата на компанията, дори ако Китай нареди на "Хуавей" да прави това. Той също така каза пред Би Би Си по-рано през седмицата, че "САЩ няма начин да ни смажат", визирайки обвиненията срещу компанията и срещу нейния главен финансов директор - Мън Ванчжоу, която е дъщеря на Жън Чжънфей.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени