Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 70 случая на измами с ТЕЛК решения разследва МВР от януари

| обновено на 21.02.19 в 18:45
Снимка: БГНЕС

Близо 70 случая на измами с ТЕЛК решения разследва МВР в цялата страна от началото на януари, съобщи днес Пламен Мишонов от Икономическата полиция.

Най-много подобни случаи има в Северозападна България и в районите на Силистра и Разград. 

"Основно изпъкна проблемът в град Силистра, в област Силистра, тъй като там процентът на хората, които получават инвалидни пенсии, е 28,61 процента от общото население. Това едва ли не е всеки трети. След това Враца - близо 20 процента, Габрово 19 процента. Следват Монтана, Видин, Перник. Разград също е с много висок процент. Това ни беше приоритетът. Оттам тръгнахме", каза Мишонов от Икономическата полиция.

"Но в момента работим във всички областни дирекции. Основно това е поминък за част от население, което, как да кажем, е малцинствено или слабо грамотно, няма други доходи и това е основното препитание – измами с ТЕЛК решения", добави той.

Според криминалистите често се срещат и случаи, при които българи, живеещи в Турция, имат издадени фалшиви ТЕЛК решения у нас.

Пламен Мишонов коментира: "Доста случаи на хора, които живеят в чужбина, бих могъл да бъда конкретен – в Република Турция, които получават инвалидни пенсии. Има също така случаи, установени от нас. Хора, които са починали, продължават да получават техните роднини пенсии в Турция. Ние нямаме обратна информация, тоест НОИ няма обратна информация дали тези лица са живи, дали са починали".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна