Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на американската промишлена активност през февруари до 17-месечно дъно

Експанзията на промишлената активност в САЩ се забави през февруари изненадващо силно до 17-месечно дъно, което е поредна знак за отслабване на индустриалния сектор, но в същото време бизнес активността в сферата на услугите нарасна до 8-месечен връх, показват резултати от предварително проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през февруари до 53,7 пункта от 54,9 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от септември 2017-а година.

Активността в сферата на услугите обаче се подобри до 8-месечен връх, като съответният PMI индекс нарасна до 56,2 пункта (най-високо ниво от юни 2008-а) спрямо 54,2 пункта в началото на годината. Солидната експанзия в сферата на услугите допринесе за повишение на индекса PMI, измерващ общата бизнес активност в САЩ през февруари, до 55,8 пункта от 54,4 пункта месец по-рано.

Индексът, оценяващ промишлените бизнес условия в региона на Филаделфия, пък се срина през февруари до -4,1 пункта от 17,0 пункта през януари, излизайки на негативна територия за пръв път от май 2016-а година насам. Редовното проучване на Федералния резерв на Филаделфия отчете и солиден спад на индекса на новите промишлени поръчки до -2,4 от 21,3 пункта през януари, като единствено индексът на работната заетост се подобри до 14,5 от 9,6 пункта.

Това сякаш е поредно доказателство, че слабостта в промишления сектор по цял свят, включително в еврозоната и по-специално в Германия, вече започва да си проличава и в американската индустрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени