Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата представи мерки за борба със сексуалните посегателства срещу деца в католическата църква

Д. Ганчев: Тази конференция е нещо между Синод и Конклав

| обновено на 22.02.19 в 17:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск представи план от 21 точки за борба със сексуалните посегателства срещу деца в католическата църква, съобщи ДПА. Те включват опростени процедури, чрез които жертвите да докладват за сексуални посегателства и включването на външни експерти в църковните разследвания. 

Папата заяви на среща на върха във Ватикана с епископи от цял свят, че жертвите искат "конкретни и ефективни мерки" след скандала с твърдения за посегателства и за прикриване на такива действия в САЩ, Ирландия, Чили и Австралия през последните три десетилетия.

Папа Франциск не подкрепи обаче ключово искане на жертви на сексуални издевателства, а именно всички уличени в престъпления да бъдат отстранени от духовенството. 

„Тази конференция може да се нарече нещо между Синод и Конклав, тъй като на нея присъстват ръководителите на епископските конференции от целия свят“, обясни в интервю за предаването ни "Хоризонт за вас" Димитър Ганчев от радио Ватикана в коментар на първата по рода си конференция за сексуални посегателства срещу деца в католическата църква, на която се обсъждат случаи от преди години, но засягат високопоставени духовници. 

„Това за 114 епископи, които ще разгледат един въпрос, който не засяга само църквата, а цялото човечество - чумата на педофилията. Това зло е глобален проблем“, добави Ганчев, според когото това е и „една криза на доверие към католическата църква по целия свят, а не само в Америка, която е страната с най-много случаи на сексуални злоупотреби“. 

„Една злоупотреба с деца е повод църквата да влезе сама в съзнанието и в отговорността си“, подчерта Ганчев, както даде за пример разпространеният вчера списък с 21 точки, „които ще бъдат отправна точка за финалния документ на конференцията“:

„Това са по-скоро критерии, на които трябва да се гледа във връзка с всеки един случаи на злоупотреба с малолетни“, уточни Димитър Ганчев, според когото най-силно впечатление прави точката, че „трябва да се състави Кодекс на поведение, който трябва да бъде задължителен за всички църковни служители, свещеници и епископи, включително и доброволци в църковната структура, за да се определят съответните граници в междуличностните отношения“. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна