Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

„Лекарите остават, медсестрите бягат“, информира във водещо заглавие вестник „Стандарт“. В последните 1-2 години все по-малко лекари стягат куфари за работа в чужбина, но пък медсестрите са на изчезване. До 5-6 години ще има голям недостиг на специалисти по здравни грижи. Голяма част от тях са над 50 години, трудът им е тежък и над определена възраст нощните дежурства стават непосилни. Това предупреждава председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред „Стандарт“.

„МВР започва обход на всички хора с психично болни у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение“, съобщава „Монитор“. Униформените ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат проблем. Това е записано в Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР, уточнява изданието.

„ГЕРБ и „Атака" искат да орежат парите на отсъстващите депутати“, съобщава вестник „Сега“ и  уточнява, че целта е да бъдат наказани социалистите, които напуснаха парламента. Изданието коментира, че след като години наред не се впечатляваха от рехавото присъствие в пленарната зала, в разгара на политическата криза управляващите внезапно решиха, че ще бъде справедливо да лишат напълно от заплати всички, които не ходят на работа в парламента. От мнозинството даже не скриха, че става въпрос за наказателна мярка срещу БСП. Соцдепутатите вече седмица бойкотират Народното събрание в знак на протест срещу погрома, който ГЕРБ и ДПС организираха над преференциалното гласуване. Инициативата поде лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който повтори свое предложение от 2013 г., но тогава насочено срещу ГЕРБ, уточнява „Сега“.

„Кметове на малки населени места от ГЕРБ са били заплашвани, за да не се включат в среща, на която присъства Корнелия Нинова“, пише вестник „Дума“ и допълва, че за това е съобщила самата тя във Фейсбук. Лидерът на БСП е била поканена на разговор във Видин от Сдружението на кметове на малки общини. Уговорено е било срещата да се проведе в залата на общината. Участие са заявили кметове от цялата страна от различни партии. Разбира се, режимът взима мерки, коментира изданието. Уведомена съм от сдружението, че вчера залата е отказана, разказва Нинова, цитирана от „Дума“.

„Джендър диверсия в българското училище“ - това е водещото заглавие на днешния брой на вестник „Труд“. Всекидневникът обяснява, че джендъризмът влиза в българските училища чрез анкета на Европейската комисия, която пробутва въпрос за третия пол на 9-годишни деца. Питането е част от платформа за дигитализация в образованието, наречена SELFIE, уточнява изданието. След запитване от медии обаче от образователното министерство обявиха, че ще искат от Брюксел да премахне възможният отговор „друг“ пол от анкетата.

„Нова тв за първи път българска“, пише в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". Всекидневникът обяснява, че лидерът на КРИБ и собственик на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев купува Нова тв и преговорите с шведската компания „Модърн таймс груп“, собственик на българската „Нова Броудкастинг груп“, са на ден-два от финала. Това са потвърдили за „24 часа“ от трима източници, уточнява изданието. Домусчиев придобива 100% от целия бизнес, вероятно за 185 млн. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна