Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Байчев от БСП: Няма да участваме в правни абсурди

Под съмнение е провеждането на днешния парламентарен контрол, след като депутатите от БСП решиха да напуснат Народното събрание в знак на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс. В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт" Тодор Байчев, депутат от „БСП за България“ и член на правната комисия, заяви, че парламентарната група ще реши дали да се върне в Народното събрание и да подкрепи евентуално вето на президента върху промените в Изборния кодекс в зависимост от действията на държавния глава и управляващите.

Байчев обаче уточни:

„Не виждам смисъл да участваме в правни абсурди. Това нещо, което се прави, отново е стъпка в грешната посока. Ще вземем решение, след като видим какви са действията на президента и на управляващите“.

На среща с българската общност в Швейцария президентът Румен Радев увери, че решението му по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото.

„Трябва да си дадем ясна сметка искаме ли демокрация“, допълни Байчев.

„На този етап Националният съвет е взел решение народните представители да не влизат в залата. Не смятаме за нужно да влизаме и да подкрепяме незаконосъобразни действия. Интересно колко години още трябва да управляват ГЕРБ, за да научат правилата след 10 години във властта“.

„Взехме решение да се откажем от възнаграждението си без компенсация, нито ползваме служебни автомобили и командировъчни. Г-жа Нинова е изпратила писмо в този дух“, каза още Тодор Байчев.

Според него е странно, че парламентарната група на ГЕРБ се командва от премиера Борисов.

Тодор Байчев коментира възможността за преференции:

„Листата се нарежда по някакъв начин, угоден на самата партия. Но това не означава, че избирателят е съгласен. Преференцията е възможността да се пренареди листата. Нека светне червената лампа и за тези партийни функционери, които се оказват разместени при вота“, каза още Байчев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени